Det må en målrettet innsats til for å beskytte kaffens fremtid, mener forsker.
Illustrasjonsbilde fra Tanzania. Foto: ICPForskere ved Royal Botanic Gardens i Kew har publisert forskningsresultatene om verdens kaffearter i Science Advances and Global Change Biology, kan vi lese i The Guardian. Der forteller de at en av kaffeartene som står i fare for utryddelse, er den opprinnelige Arabica-planten. Det er denne som er «moren» til all Arabica-kaffe som dyrkes kommersielt i store deler av verden. Denne arten er derfor blitt rødlistet.
Det er flere av de artene som potensielt kunne brukes til videreutvikling av nye arter, som nå står i fare for å forsvinne, forteller Aaron Davis, som står bak forskningsrapporten. Flere av disse er motstandsdyktige mot en rekke sykdommer som ellers truer de variantene som brukes i kommersiell dyrkning. Andre arter som står i fare for utrydning, viser seg også å være mer robuste overfor en forverring av klimaet.
Davis forteller videre at bruken av ville kaffearter kan være nøkkelen til en langsiktig og bærekraftig kaffeindustri. Han mener det må en målrettet innsats til for å beskytte kaffens fremtid. Han trekker frem Etiopia som et av landene hvor man allerede gjør en aktiv innsats for å beskytte områder med viltvoksende Arabica.
Nye kaffegener er viktig for fremtiden til kaffeproduksjon.
Alt tyder på at det er et marked for kvalitetsrobusta.
Har du noen gang lurt på hva som egentlig er forskjellen på kaffe fra ulike land og verdensdeler?
Art, variant, varietet, kultivar – hva betyr egentlig de ulike begrepene?