Yemenia: Nyoppdaget variant kan sikre Arabica-bønnens fremtid

Nye kaffegener er viktig for fremtiden til kaffeproduksjon.

Arabica-bønner på en kaffebusk - kanskje er det den nye varianten Yemenia Kvaliteten til Yemenia-kaffe er eksepsjonell. Foto: Colourbox.com

Jemen har spilt en viktig rolle når det kommer til kaffe. Ikke bare er landet av mange regnet som fødestedet til kaffe som nytelsesmiddel, men det har også hatt en stor rolle i utformingen av genetikken til Arabica-kaffen.

Qima Coffee, med professor Christophe Montagnon i spissen, har i flere år arbeidet med å undersøke og kartlegge de genetiske egenskapene til Arabica-planten i Jemen. Resultatet av dette er på mange måter oppsiktsvekkende.

Over 98 % av de dyrkede variantene av Arabica kan spores tilbake til Jemen. 14. august 2020 ble resultatene av forskningsprogrammet offentliggjort, og det var store nyheter. Forskningstemaet har oppdaget en helt ny familie innen Arabica, som har fått navnet Yemenia.

Jemens kaffehistorie

Arabica-arten stammer opprinnelig fra Etiopia, men den ble fraktet til Jemen for minst 600 år siden. Ettersom Etiopia består av frodige skoger og Jemen av tørre fjell, endret genetikken seg i de jemenittiske kaffeplantene. De tilpasset seg det nye miljøet gjennom domestisering og naturlig utvalg. Over de neste 300 årene fortsatte kaffedyrkingen, og genetikken i de jemenittiske kaffeplantene endret seg så mye at de ble svært forskjellige fra sine etiopiske forfedre. Det er disse trærne som er «modertrærne» til nesten alle de dyrkede variantene som finnes i dag.

Nye kaffegener

Innenfor Arabica-arten finnes det svært mange varianter. Disse er delt inn i fire grupper, også kalt «moderpopulasjoner»: Ethiopian accessions, Typica Bourbon, SL-34 og SL-17. Nå finnes det også en femte moderplante: Yemenia. Denne varianten finnes kun i Jemen, og den representerer et hav av uutforsket genetikk og fremtidige varianter som har et potensial til å omforme Arabica-verdenen slik vi kjenner den.

Ny kaffegenetikk er viktig for fremtiden til kaffeproduksjon. Det blir forsket mye på avl av kaffeplanter, og nye gener kan blant annet hjelpe eksisterende kaffeplanter med å tilpasse seg klimaendringene, og kan være med på å bekjempe skadedyr og plantesykdommer.

Yemenia – en ny kaffe

For å vurdere kvaliteten til Yemenia, ble det satt sammen et uavhengig panel av kaffeeksperter fra 14 ulike land. Og tilbakemeldingene var svært gode: Kaffen er eksepsjonell, og ble rangert som en av de beste i verden.

Yemenia skal etter planen komme på markedet høsten 2020.

Kilde: qimacoffee.com

Relaterte artikler