Seks nye kaffearter er oppdaget på Madagaskar

Den svært spennende oppdagelsen kan ha stor innvirkning på kaffens fremtid.

Nærbilde av modne kaffebær på et kaffetre Oppdagelsen av de nye kaffeartene er svært positive nyheter. Foto: Colourbox.com

Selv om Coffea arabica og C. canephora – robusta – er de viktigste kaffeartene for kommersiell kaffedyrking, finnes det så mye som 124 ulike kaffearter. I alle fall frem til nå. Med oppdagelsen av de seks nye kaffeartene på Madagaskar er dette tallet nå oppe i 130.

De nye artene har aldri før vært oppdaget, noe som er svært spennende – det er nemlig ikke ofte man oppdager nye kaffearter. Alle artene er endemiske for Nord-Madagaskar, og fire av dem vokser i helt spesifikke skogområder. Kaffeartene har fått navnene Coffea callmanderiC. kalobinonensisC. darainensisC. pustulata, C. microdubardii og C. rupicola. En artikkel om oppdagelsen ble publisert i tidsskriftet Kew Bulletin.

Kan ha positiv innvirkning på kaffens fremtid

Selv om Madagaskar ikke er spesielt kjent for kaffeproduksjon, er øya et av de stedene i verden som har størst genetisk mangfold når det kommer til kaffe. Faktisk er Madagaskar hjem til 65 ulike kaffearter – nøyaktig halvparten av de 130 artene som finnes. Til sammenligning kan man kun finne 48 ulike arter i resten av Afrika.

Enn så lenge finnes det lite kunnskap om de nye kaffeartene, og det vil ta flere år før man kan evaluere dem på en god måte. Likevel er det svært spennende med denne oppdagelsen, ettersom klimaendringene truer den eksisterende kaffeproduksjonen. Håpet er at noen av disse kaffeartene kan ha en positiv innvirkning på kaffens fremtid. Artene har overlevd i naturen uten behov for menneskelige inngrep, noe som betyr at de kanskje kan gi ny innsikt i motstandsdyktighet i kaffeplanter. I tillegg kan de tilføre helt nye genetiske egenskaper til andre kaffearter. De har derfor et stort potensial til å bidra til en bærekraftig og fremtidsrettet kaffeproduksjon, enten til bruk i avlingsprogrammer eller ved at man kan dyrke noen av de nye artene kommersielt.

Kilder: sprudge.com, coffeedailynews.com

Relaterte artikler