Kaffens holdbarhet: Hvor gammel er kaffen din?

Kaffe er ferskvare, og både luft og lys er en trussel mot velsmakende kaffe.

En alarmklokke står oppå en seng med kaffebønner Espressokaffe frigjør rundt 60 prosent av sine aromastoffer fra 15 til 30 minutter etter maling. Kaffe er med andre ord ferskvare! Foto: Colourbox.com

Hvordan du oppbevarer kaffen er avgjørende for hvor velsmakende kaffeopplevelsen blir. Gjør du det riktig?

Både kaffebønner og malt kaffe har begrenset holdbarhet. Oksygen bryter ned mange av kaffens aromastoffer i løpet av kort tid, og kan ødelegge i utgangspunktet god kaffe.

Oksygen gjør skade

Kvernet kaffe er spesielt utsatt for luft. Dette skyldes at kaffekorn har en mye større kontaktflate enn hele bønner; dermed oksiderer de raskt og mister smak. Oksidasjonen er en kjemisk prosess der aromastoffer blir avgitt. Jo finere kaffen er kvernet, desto raskere oksiderer den. Varm og fuktig luft er andre faktorer som fremskynder denne prosessen, så kaffe bør oppbevares tørt og kjølig.

Nykvernet kaffe er best

Når kaffebønner males, blir det frigjort aromastoffer, og hvis du tilbereder kaffen umiddelbart etterpå, får du nyttiggjort deg disse i form av en god smaksopplevelse. For eksempel viser undersøkelser at espressokaffe frigjør rundt 60 prosent av sine aromastoffer fra 15 til 30 minutter etter maling. Malt kaffe er med andre ord ferskvare!

Når den malte kaffen blir stående, blir aromastoffene gradvis brutt ned. Hvis man har egen kvern og kjøper hele bønner, er det derfor viktig å kun kverne den mengden man trenger for umiddelbar bruk. Nykvernet kaffe gir den aller beste kaffen.

Nærbilde av kaffe som kvernes ned i en tamper til espresso.

Nykvernet kaffe er aller best, og det kan derfor lønne seg å investere i en kaffekvern. Foto: Colourbox.com

Holdbarhet for malt kaffe

Etter at du har åpnet en pose med ferdigmalt kaffe, bør den helst brukes opp i løpet av to til tre uker. Med en gang posen er åpnet, starter forringelsen. Noen av kaffeposene som fås kjøpt i dagligvarebutikker, har en holdbarhet på nærmere ett år, men straks posen er åpnet, synker holdbarheten til 4–5 dager! Du kan naturligvis drikke kaffen etter dette også, men noen av aromastoffene vil ha forsvunnet, så den vil ikke være så smakfull som den har potensial til.

Selv om det ofte er tilbud på kaffe, er det ikke så hensiktsmessig å kjøpe inn et stort lager hvis det ikke blir brukt innen holdbarhetstiden.

Optimal oppbevaring

Uansett om du kjøper bønner som du maler selv eller ferdigmalt kaffe, er god oppbevaring helt avgjørende. Begge deler bør skjermes for luft og lys.

Kaffe bør oppbevares lengst mulig i originalemballasjen, og den bør ikke åpnes før det er nødvendig. Kaffen bør nemlig oppbevares så lufttett som mulig. Kaffeposer fra de større kaffeprodusentene er tilsatt nitrogen som trenger vekk oksygenet. En sammensveising av posen sørger videre for at den blir helt tett. Med en gang posen åpnes, starter oksideringen. Kaffe kan dessuten trekke til seg smak og lukt fra andre matvarer.

Hvis du vil ha kaffen over i en boks når du åpner posen, bør du sørge for at denne er så lufttett som mulig.

Emballasje til hjelp

På enkelte kaffeposer med hele bønner står det når de ble brent, så da vet du hvor fersk kaffen er. Mange poser har i tillegg en holdbarhetsdato. Kaffe fra de store kaffehusene har gjerne en holdbarhet fra et halvt til et helt år så lenge posen er uåpnet.

Hvis du kjøper hele bønner, er det mange av posene som har en ventil. Denne lar luft slippe ut, men ikke inn. Press ut så mye luft som mulig før du legger bort posen etter hvert bruk.

Forskning på den optimale kaffeemballasje skjer fortsatt. Les mer om dette på Kaffe.no.

Relaterte artikler