Hva er en død espresso?

Det er kanskje ikke så dramatisk som det høres ut.

En demitasse med espresso står på en bok Foto: Colourbox.com

Vet du hva en ‘død’ espresso er? Dette er et begrep som innimellom brukes i kaffebransjen.

Det sies at en espresso ‘dør’ kort tid etter at den er laget. Mens noen mener at den dør i løpet av 10 sekunder, sier andre at den dør etter 3 minutter. Men stemmer egentlig dette? Og hva innebærer det egentlig at en espresso er ‘død’?

Oksidasjon er skurken

Rykende fersk espresso smaker helt fantastisk. Men blir den stående på disken etter at den er ferdiglaget, vil den etter hvert ‘dø’. Årsaken er at den utsettes for luft, noe som setter i gang en oksidasjonsprosess. Og selv om det ikke er farlig å drikke en ‘død’ espresso, er det ingen tvil om at espressoens smak endres jo lenger den blir stående. Dette er i likhet med all annen type kaffe.

Det er mange kjemiske forbindelser i kaffe som gjør at den har en så deilig smak. I løpet av oksidasjonsprosessen begynner disse forbindelsene å brytes ned. Nøyaktig hvor lang tid det tar før en espresso regnes som ‘død’, er det ingen enighet om. Det kommer nemlig an på hvor fort man klarer å plukke opp på smaksendringene. Mens noen kan oppdage disse endringene i løpet av 10 sekunder, kjenner ikke andre det før etter 3 minutter – mens andre igjen kanskje ikke plukker opp på endringene i løpet av denne tiden i det hele tatt.

I tillegg avhenger det av hvor gamle kaffebønnene var til å begynne med. Dersom man bruker gamle kaffebønner, kan espressoen være død selv før man i det hele tatt har rukket å lage den. Jo ferskere kaffebønner man bruker, jo bedre er det derfor.

Selv om det er uenigheter om hvor raskt en espresso dør, er det imidlertid en generell enighet om at en espresso er død straks cremaen – det tykke laget med skum som ligger på toppen av espressoen – har blitt absorbert inn i espressoen. Cremaen er nemlig svært bitter, og den ender derfor opp med å endre espressoens smaksprofil vesentlig når den brytes ned.

Hva smaker en død espresso?

En død espresso, og spesielt dersom den har stått så lenge at den har rukket å bli kald, vil få en vesentlig endring i smaksprofilen. I all hovedsak vil den smake brent, og vil kunne ha en litt askelignende munnfølelse.

Det er imidlertid ikke noe i veien for å drikke en død espresso – det er ikke farlig. Men ettersom den ikke smaker spesielt godt, lønner det seg å lage en melkebasert kaffedrikk av den, slik som kaffe latte eller cappuccino. Melken vil nemlig skjule mye av den brente smaken. Man kan også tilsette sjokoladesaus eller smaksatte siruper, som vil bidra til å skjule smaken ytterligere.

Et annet godt alternativ er å bruke den døde espressoen til å lage islatte, ettersom den allerede er kald. Da slipper du nemlig å varme opp espressoen igjen, noe som vil føre til enda flere smaksendringer.

Relaterte artikler