Hva er en ‘dirty’ kaffe?

En litt annerledes måte å nyte espresso på.

Tre glass med dirty kaffe står på et bord mens tre personer heller espresso oppi glassene Foto: Colourbox.com

Du har kanskje hørt om ‘dirty chai latte’; dette er en chai latte som er tilsatt en enkel eller dobbel espressoshot. Det er kaffen som gjør at den regnes som ‘dirty’. Så hva betyr det når en kaffe er ‘dirty’?

En dirty kaffe er rett og slett når man har et glass med kald melk, og tilsetter en enkel eller dobbel espressoshot. Den skiller seg altså fra andre melkebaserte espressodrikker ved at melken ikke steames, og skiller seg fra kaffe med melk ved at det er melk som tilsettes espresso. Den skiller seg også fra klassisk iskaffe ved at den ikke har isbiter. Det betyr at kaffen blir lunken når espressoen og melken blander seg, før den deretter avkjøles relativt raskt. Kaffen blir imidlertid aldri iskald.

Slik lager du dirty kaffe

Dirty kaffe gir en ny espressoopplevelse. Den er åpenbart mildere enn ren espresso, men har likevel både fyldig og kraftig kaffesmak. Den inneholder også mindre melk enn for eksempel kaffe latte og cappuccino, og har heller ikke melkeskum, ettersom melken ikke steames.

Dersom du ikke har en espressomaskin hjemme, kan du fint bruke ekstra sterkt brygget kaffe. Vi anbefaler uansett å bruke espressobønner, slik som Brazilian Pea Blend Espresso eller Kalossi Blend Espresso fra Coffee of the World. Tilbered gjerne kaffen i en presskanne.

Ingredienser

  • 1 dl helmelk
  • 60 ml espresso

Fremgangsmåte

  1. Hell melken i et avkjølt glass.
  2. Lag espresso, eventuelt sterkt brygget kaffe.
  3. Hell espressoen forsiktig over melken. Ønsker du at kaffen skal bli lagdelt, kan du helle espressoen på baksiden av en skje, slik at den legger seg mer på toppen av melken. Da får du en nydelig marmorering i drikken.
  4. Nyt den dirty kaffen umiddelbart!

Relaterte artikler