Har du hørt om disse espressodrikkene?

Du får her et utvalg av litt ukjente espressodrikker!

To shot med espresso lages i kopper Hvor mange av disse espressodrikkene har du hørt om? Foto: Colourbox.com

Cappuccino, kaffe latte og mocca er kanskje de mest kjente espressodrikkene som finnes. Men du har kanskje også hørt om ristretto, lungo og doppio? Og hva med lazy eye, black tie og galão?

Det finnes svært mange ulike espressodrikker, og vi skal her gå gjennom noen av de mest ukjente espressodrikkene på kaffebarmenyen.

7 ulike espressodrikker

Espresso lages ved at varmt vann presses gjennom finmalt kaffe med et svært høyt trykk. Resultatet er en liten shot (ca. 30 ml) med kraftig kaffe. Én espresso inneholder omtrent 64 mg koffein, og er altså mer konsentrert enn vanlig traktekaffe. Den er basen i svært mange ulike espressodrikker, og vi har her funnet frem til noen litt ukjente oppføringer på kaffebarmenyen.

Doppio

Doppio er et annet ord for en dobbel espresso. Enkelt og greit!

Piccolo latte

Piccolo er italiensk for «liten», og en piccolo latte er derfor ganske liten – mellom 85 og 115 ml. Men den er likevel mer enn bare en ‘liten latte’. Den lages ofte med en ristretto – en såkalt «kort» espresso, som lages med mindre vann enn klassisk espresso – toppet med steamet melk. Den har derfor en kraftigere espressosmak enn standard latte.

En kopp med espresso og en kopp med cappuccino står ved siden av hverandre

Red eye, black eye og dead eye er kaffe tilsatt espresso. Foto: Colourbox.com

Red eye, black eye og dead eye

Red eye, black eye og dead eye er tre varianter av samme type kaffedrikk. Tanken bak kaffen er at den skal gi deg et koffeinsjokk, gjerne i situasjoner hvor du enten skal eller har døgnet – for eksempel hvis du er på en såkalt «red-eye flight» eller skal studere til eksamen.

De ulike kaffedrikkene lages ved å brygge en vanlig kopp kaffe, og deretter tilsette én, to eller tre espressoshots til kaffen. Kaffedrikken kalles da henholdsvis red eye, black eye og dead eye. Sistnevnte går også under navnet dripped eye.

Lazy eye

Lazy eye minner om black eye, men er en variant med mindre koffein. Her tilsetter man nemlig to espressoshots til en kopp med koffeinfri kaffe.

En tesil med svart te ligger på en duk

Black tie Thai tea som tilsettes espresso. Foto: Colourbox.com

Black tie

Også black tie minner om black eye, men i stedet for kaffe som base, brukes såkalt Thai tea. Thailandsk te er en blanding av svart te, krydder, sukker og søtet, kondensert melk. Det er vanlig å bruke Ceylon-te og kryddere som stjerneanis, kardemomme og kanel. For å lage black tie tilsetter man to espressoshots i en kopp med Thai-te, og den minner derfor litt om såkalt ‘dirty’ chai latte.

Espresso con panna

Espresso con panna er enkelt og greit en enkel eller dobbel espresso tilsatt pisket krem.

Galão

Galão er en portugisisk kaffedrikk som består av én del espresso og fire deler melkeskum. Den er altså en mildere versjon av kaffe latte.

Kilde: coffeeaffection.com

Relaterte artikler