Hva er galão, og hvordan lages det?

Galão er en tradisjonell, portugisisk kaffedrikk.

En kvinne sitter på kafé og holder et glass med galão Portugisere har tradisjonelt foretrukket mildere kaffedrikker. Foto: Colourbox.com

Med mindre du har vært i Portugal, er sannsynligheten liten for at du har drukket galão. Dette er nemlig en tradisjonell portugisisk kaffedrikk.

‘Galão’ er portugisisk for ‘melk’, og det er nettopp det kaffedrikken består av: espresso og melk. Den er en populær kaffedrikk som gjerne nytes til frokost og brunsj, ofte sammen med et bakverk. Det er heller ikke uvanlig for portugisere å nyte en galão i løpet av ettermiddagen som en liten kaffepause.

Mild og kremet

Galão kan minne litt om kaffe latte. Forskjellen er at galão inneholder mer melk. Mens forholdet mellom espresso og melk i en kaffe latte vanligvis er 1:3 eller 2:5, er forholdet på en galão 1:4. Den er derfor både mildere og mer kremet.

Portugisere har tradisjonelt foretrukket litt mildere kaffedrikker. Årsaken er at kaffen deres består av en blanding av arabica og robusta. Dette gir en kaffe som er kraftigere og bitrere enn ren arabica, som er det vanlige her i Norge.

I Portugal er det også vanlig å brenne kaffen over lavere varme og lengre tid, noe som gjør at kaffen får en tykkere munnfølelse enn vi er vant til. Dette er grunnen til at mange portugisere bestiller et glass vann ved siden av kaffen.

Oppskrift på galão

Det finnes flere måter å lage denne kaffedrikken på. Ønsker man en kraftigere variant med mer kaffe, er dette en ‘galão escuro’, mens en mildere variant går under navnet ‘galão clara’. Man kan også få en variant som er enda mer kremet, og som lages med kondensert melk. Denne varianten kalles ‘um galão clarinho’.

Man kan tilsette sukker, siruper eller andre søtningsmidler til en galão på samme måte som med kaffe latte. Man kan også drysse over et tynt lag kanel dersom man ønsker en litt krydret variant.

Noen kaffebarer i Portugal tilsetter espressoen i melken før den steames, for deretter å steame begge deler sammen. Her er det rett og slett personlig preferanse som gjelder.

Ingredienser

  • 60 ml espresso
  • 180 ml melk
  • Eventuelle søtningsmidler

Fremgangsmåte

  1. Lag espresso.
  2. Steam melken.
  3. Hell espressoen og melken i et høyt, forvarmet glass.
  4. Tilsett eventuelle søtningsmidler.

Kilde: coffeeaffection.com, voltagecoffee.com

Relaterte artikler