Café mazagran – en unik iskaffe

Mazagran omtales som «den originale iskaffen».

Et glass med kaffe, en sitronskive og en appelsinskive står på et bord Kaffe og sitron virker kanskje ikke som den mest naturlige kombinasjonen, men godt er det! Foto: Colourbox.com

De fleste elsker iskaffe – spesielt om sommeren. Dersom du har lyst til å prøve en ny type iskaffe, kan vi anbefale mazagran.

De fleste typer iskaffe lages med kald kaffe og melk, eventuelt også med søtning. Mazagran skiller seg imidlertid ut fra iskaffe slik vi kjenner det.

Hvor kommer kaffedrikken fra?

Det er mange som omtaler mazagran som verdens første iskaffe. Drikken oppstod i Algerie på 1800-tallet, da franske soldater var stasjonert i landet og ønsket å få i seg koffein. De måtte imidlertid være kreative, ettersom det var svært varmt og de hadde begrenset med ressurser. De lagde derfor sterk kaffe, tilsatte vann i stedet for melk og drakk den kald for å kjøle seg ned.

Da soldatene returnerte til Paris, tok de kaffedrikken med seg og introduserte den til kaféer. Oppskriften ble da endret til to espressoshots, isbiter, ekstra vann og sitron. Kaffen ble servert i høye glass, og fikk samtidig navnet Mazagran, fra en festning i Algerie med samme navn.

Mazagran i dag

I dag er kaffedrikken vanlig i Frankrike, Portugal og Østerrike, men de tre landene har litt ulik oppskrift på drikken. I Frankrike består iskaffen av espresso, isbiter, vann og en sitronskive. I Portugal tilsettes også sirup, for å få en søtere kaffe, og eventuelt litt mynte. Østerrikerne har imidlertid tatt kaffen ett skritt videre – for dem er mazagran en alkoholholdig drikk. De har nemlig tilsatt rom til den franske oppskriften.

På 90-tallet prøvde Starbucks og PepsiCo å lage kullsyreholdig mazagran, men det ble dessverre en flopp – amerikanske forbrukerne skjønte rett og slett ikke poenget med kaffedrikken. Blant franskmenn, portugisere og østerrikere er imidlertid kaffen fortsatt svært populær.

Kilde: falafelandcaviar.com, wikipedia.org

Relaterte artikler