Hvordan lages japansk iskaffe?

En rask og enkel bryggemetode for smakfull iskaffe.

En kvinnelig barista lager japansk iskaffe Japansk iskaffe er raskt, enkelt og forfriskende. Foto: Colourbox.com

Dersom du ikke har hørt om japansk iskaffe før, er du ikke alene. Men hvis du noen gang har bestilt iskaffe på kafé, er sannsynligheten stor for at du likevel har drukket det.

Japansk iskaffe er enkelt og greit kaffe som brygges direkte på isbiter, slik at kaffen kjøles ned umiddelbart. Bryggemetoden gjør at iskaffen blir frisk og smakfull.

Hvorfor lage japansk iskaffe?

Japansk iskaffe er en av de enkleste måtene å lage iskaffe på. En av de store fordelene med denne bryggemetoden er at det går raskt – det tar ikke lengre tid å lage japansk iskaffe enn det gjør å brygge vanlig kaffe. Det er dermed ikke nødvendig å planlegge lang tid i forveien, slik man må med for eksempel kaldbrygg.

Selv om kaldbrygg gjerne omtales som en av de beste bryggemetodene for iskaffe, blir smaken gjerne litt tam når den drikkes uten tilsetninger. Japansk iskaffe gir rett og slett mer smak til kaffen, slik at den blir bedre balansert. Vi anbefaler derfor denne bryggemetoden hvis du skal drikke iskaffen svart. Dersom du skal blande den ut med melk, er det imidlertid fortsatt kaldbryggmetoden som kommer seirende ut.

Japansk iskaffe smaker også bedre enn kaffe som avkjøles i kjøleskap. Siden denne kaffen bruker lengre tid på å kjøle seg ned, kan den fort smake litt «gammelt» – se for deg en kopp kaffe som har stått lenge på benken og blitt kald. Brygger du kaffen direkte over is, smaker den renere og friskere, og du bevarer den gode smaken til den nytraktede kaffen.

En Hario V60 og en Kalita Wave står på et bord ved siden av hverandre

Alt du trenger for å lage japansk iskaffe er en kolbe og en kaffebrygger. Foto: Colourbox.com

Oppskrift på japansk iskaffe

Når du lager japansk iskaffe, kan du velge mellom en rekke ulike bryggemetoder. Du kan for eksempel lage håndbrygg med Chemex, Hario V60 eller Kalita Wave, men du kan også brygge kaffen med AeroPress eller en vanlig kaffetrakter. Alt du trenger er en kolbe som er stor nok til å få plass til både isbitene og den traktede kaffen.

Noe av det viktigste med denne bryggemetoden er å ta høyde for at isbitene kommer til å vanne ut kaffen. Du må derfor brygge en sterkere kaffe enn du ellers ville gjort, slik at forholdet mellom kaffe og vann blir riktig når isen smelter. Dette er lettest å få til ved å bruke en kjøkkenvekt.

Ingredienser

  • 30 gram nymalt kaffe
  • 225 gram isbiter
  • 225 gram varmt vann

Fremgangsmåte

Putt isbitene i en kolbe. Lag deretter kaffe på vanlig måte over isbitene. Dersom du bruker en kaffetrakter, må du huske å slå av varmeplaten!

Nyt kaffen umiddelbart, eller sett den i kjøleskapet slik at du har ferdig iskaffe lett tilgjengelig. Kaffen bør da drikkes i løpet av et par dager.

PS! Dersom du har kaffeisbiter i fryseren, kan du fint bruke disse. Da trenger du ikke ta høyde for at isbitene vanner ut kaffen.

Relaterte artikler