Kaffebrus er en ny, forfriskende trend

Det dukker stadig vekk opp nye typer kaffebrus på markedet. Mens noen smaker kaffe, er andre friske og fruktige.

Et glass med kaffebrus står ved siden av et par flasker med kaffebrus Kaffebrus finnes både med og uten kaffesmak. Høres det fristende ut? Foto: Colourbox.com

Det kommer stadig nye kaffeprodukter på markedet, til glede for alle kaffeelskere. En ny trend som blir stadig mer populær, er kaffebrus.

Vi elsker kaffe i alle varianter. Vi synes derfor det er spennende at stadig flere drikkeprodusenter velger å utforske hvordan kaffe kan brukes til å lage smakfull og forfriskende brus. For mange er kaffebrus en ny og ukjent måte å drikke kaffe på, men det finnes allerede flere ulike varianter på markedet. Vi har her samlet en oversikt over ulike typer kaffebrus som finnes.

Smaker ikke nødvendigvis kaffe

Noe som er verdt å nevne, er at kaffebrus ikke nødvendigvis smaker kaffe. Dette er nemlig helt avhengig av hvordan brusen er laget. Selv om enkelte typer kaffebrus har kaffe som hovedingrediens – og dermed er det de fleste forventer når de hører ordet «kaffebrus» – er det også en del kaffebrus som ikke inneholder en eneste dråpe kaffe.

Den kaffebrusen som ikke lages på kaffe, lages av tørkede kaffebær – også kjent som cascara. Cascara er en søt frukt med en smak som minner litt om plomme og kirsebær. Tradisjonelt har cascara blitt kastet, ettersom det er et biprodukt av kaffe, men de siste årene har det blitt større fokus på hva man kan bruke dette biproduktet til. Cascara regnes som en superfrukt ettersom den inneholder svært mye antioksidanter. Frukten er derfor betennelsesdempende, og kan være med på å bekjempe en rekke sykdommer – på lik linje med kaffe. Denne kaffebrusen er altså ikke bare forfriskende og energigivende, men er i tillegg sunn.

En person holder cascara i hendene sine

Noen typer kaffebrus lages med cascara, og smaker dermed friskt og fruktig. Foto: Colourbox.com

Kaffebrus med cascara

Husky

En av kaffebrusene som finnes på markedet i dag er Husky. Brusen lages av kaldbrygget kaffebær-te, saft fra sitrusfrukter og kullsyrevann. Så langt finnes brusen med tre ulike smaker: appelsin, grapefrukt og sitron. Den er lett koffeinholdig og uten tilsatt sukker, og inneholder mellom 0 og 5 kalorier per boks.

Årsaken til at selskapet ønsket å begynne med kaffebrus, var fordi de ville støtte kaffebønder ved å gi dem en ekstra inntektskilde, og fordi de ville jobbe for å redusere matsvinnet i verden. I tillegg donerer Husky to prosent av salget tilbake til kaffebøndene. Man kan altså drikke Husky med god samvittighet, både fordi det er sunt for kroppen, men også fordi det støtter kaffebønder og reduserer matsvinn.

Caskai Sparkling Cascara Infusion

Caskai er et østerriksk selskap som produserer cascarabasert kaffebrus. Brusen lages ved å brygge cascara-te som deretter blandes med rørsukker og sitronsyre fra vindruer, før det tilsettes kullsyre. Produsenten benytter seg av cascara fra høykvalitets arabica, og bruker kun soltørket cascara. Dette innebærer at kaffebærene blir tørket før kaffebønnene fjernes, og er en metode som sørger for at så mye som mulig av smaken blir bevart i frukten.

Hver flaske med Caskai Sparkling Cascara Infusion inneholder omtrent 44 kalorier, og er lett koffeinholdig. Brusen er derfor et godt alternativ til vanlig brus. I tillegg har den alle de samme helseeffektene som cascara gir.

To glass med iskaffe står på et bord, mens det helles kaffe oppi det ene glasset

Enkelte typer kaffebrus har iskaffe som base. Foto: Colourbox.com

Kaffebrus med kaffe

Slingshot Coffee

Selskapet Slingshot Coffee er spesialister på kaldbrygget kaffe, og de har nå gått ett skritt videre ved å lage kaffebrus. De har laget to ulike smaksvarianter av brusen sin: en med sitrus, vanilje og fløte, og en med svart kirsebær (romhegg) og cola. Produsenten beskriver kaffebrusen som lett, lys og fruktig. Brusen består av organisk kaldbrygget kaffe, konsentrater av fruktjuice, vann, fosforsyre og sukker. De brukte tre år på å finne den perfekte balansen mellom de ulike smakene, og har sørget for at brusen har en forfriskende munnfølelse.

Matchless Coffee Soda

Kaffeselskapet Steadfast Coffee har utvidet repertoaret sitt ved å begynne å produsere kaffebrusen Matchless Coffee Soda. Brusen lages ved å trakte kaffe direkte på isbiter, slik at den hurtigavkjøles, og deretter tilsette demerarasukker og sitronsyre. For at brusen ikke skal vannes ut, brukes ikke kullsyrevann – kullsyre blir i stedet for tilsatt direkte i kaffeblandingen. Tanken bak brusen var at produsentene ønsket en mer forfriskende måte å drikke kaffe på.

Keepers canned coffee soda

Selskapet Stumptown er kjent for kaldbrygget kaffe, men har nå også slengt seg på trenden om å lage kaffebrus. Denne brusen har fått navnet Keepers. Tanken bak brusen var å få folk til å revurdere hva kaffe er, hvordan det lages og hvordan man kan nyte drikken. De har to ulike smaksvarianter: en svart, og en med sitrus.

To glass med kaffebrus står på et bord.

Dersom du ønsker det beste av begge verdener – både kaffe og cascara – er Arabica Soda brusen for deg. Foto: Colourbox.com

Kaffebrus med både cascara og kaffe

Arabica Soda

Selv om de fleste kaffebrusene enten bruker cascara eller kaffe, finnes det også en kaffebrus som kombinerer de to. Denne heter Arabica Soda. Konseptet bak brusen er å vise frem alle aspektene ved arabicaplanten, og å utforske både frukt- og drikke-delen av kaffe.

Produsentene kombinerer derfor cascara-te og kaffe, som begge varmbrygges og hurtigavkjøles før de kombineres. Deretter tilsettes kullsyre og litt rørsukker. Brusen inneholder imidlertid ikke mye sukker, ettersom produsentene ikke ønsker å fjerne fokuset fra kaffebærene og kaffebønnene. Selv om kaffebrus blir stadig mer populært, er det få typer brus som kombinerer kaffe og cascara på samme måte som Arabica Soda gjør.

Kilder: dailycoffeenews.com

Relaterte artikler