Kaffe, te eller brus: Hvilken koffeinkilde foretrekker ulike land?

På verdensbasis er det ulike preferanser når det kommer til koffeinholdige drikkevarer.

Illustrasjon av en kopp te, en brusflaske og en kopp kaffe Te, brus, kaffe – hvilken koffeinkilde foretrekker du? Foto: Colourbox.com

Koffein er verdens mest populære stimulerende stoff. Det finnes naturlig i blant annet kaffe og te, men tilsettes også i andre drikkevarer, slik som brus og energidrikker. Men hvilken koffeinkilde er egentlig mest populær i ulike deler av verden?

På verdensbasis er te og kaffe på henholdsvis 2. og 3. plass over verdens mest konsumerte drikkevarer, kun slått av vann – og brus kommer på en 7. plass1. Det er imidlertid store forskjeller mellom ulike land. En studie publisert i tidsskriftet Nutrients har undersøkt hvilken koffeinkilde 57 land foretrekker, og hvordan den generelle trenden er på de ulike kontinentene.

Afrika – te og brus

I Afrika drikkes det mest te og brus. Her er det verdt å nevne Kenya, som er det landet i verden som forholdsmessig drikker mest svart te. Dette er egentlig ikke spesielt overraskende, ettersom de også er den største produsenten av svart te.

Studien så kun på to andre afrikanske land, nemlig Nigeria og Sør-Afrika. Her er brus den mest populære koffeinholdige drikken.

En vennegjeng drikker brus fra store glass

I Amerika er brus den soleklare vinneren. Foto: Colourbox.com

Amerika – brus

I både Nord- og Sør-Amerika er brus den mest populære koffeinkilden. Selv om USA er det landet i verden som drikker mest kaffe totalt sett2, drikker de likevel mer brus enn kaffe.

Det største bruskonsumet finner vi imidlertid i Mexico – de er nemlig verdens største forbruker av Coca-Cola. Det totale brusforbruket er på over 160 liter per person i året, hvorav mer enn 70 prosent er Cola3.

Også i Sør-Amerika er brus mest populært, og mer enn 60 prosent av det totale koffeininntaket kommer fra brus.

Det er imidlertid to land som skiller seg ut fra resten av Amerika. I Canada drikkes det så vidt mer kaffe enn te, og også i Brasil er kaffe den foretrukne koffeinkilden. Faktisk kommer omtrent halvparten av det brasilianske koffeininntaket fra kaffe – noe som kanskje ikke er så overraskende, med tanke på at Brasil er verdens største kaffeprodusent.

Asia og Oseania – te

I Asia er det uten tvil te som er den mest populære koffeinkilden. Faktisk er det kun tre land som skiller seg ut: Sør-Korea er det eneste landet som foretrekker kaffe, mens Thailand og Filippinene er de eneste landene som foretrekker brus. I de øvrige landene er svart og grønn te det mest populære.

I Australia er det ganske jevnt fordelt mellom de ulike drikkene, men det er likevel brus som går av med seieren. I New Zealand drikkes det derimot mest te.

En blå tekanne står på et bord ved siden av to matchende kopper

De aller fleste landene i Asia foretrekker te. Foto: Colourbox.com

Europa – kaffe og brus

Europa er det kontinentet som drikker mest kaffe. Det kommer nok ikke som noen overraskelse at kaffe er den soleklare vinneren i hele Norden; Finland er det landet i verden som drikker mest kaffe per person, etterfulgt av Norge, Island, Danmark, Nederland og Sverige4.

Brus stiller imidlertid også sterkt i Europa, og er den koffeinkilden som troner i søreuropeiske land som Italia, Spania og Portugal. I de øvrige europeiske landene er det en relativt jevn fordeling mellom kaffe og brus.

Det er kun fire europeiske land som foretrekker te. De fleste klarer nok å gjette at to av disse landene er Storbritannia og Irland, men også Tyrkia og Latvia har te som foretrukket koffeinkilde. Faktisk er Tyrkia, Irland og Storbritannia på henholdsvis 1., 2. og 3. plass når det kommer til tekonsum per person5.

1Tall hentet fra viralfeedbee.com.
2Tall hentet fra worldpopulationreview.com.
3Tall hentet fra mexicodailypost.com.
4Tall hentet fra worldatlas.com.
5Tall hentet fra wikipedia.org.

Kilde: mdpi.com

Relaterte artikler