17 morsomme kaffefakta du kanskje ikke visste!

Visste du for eksempel at Roosevelt og Voltaire var dedikerte kaffedrikkere?

En hvit kopp med kaffe står på en stabel med bøker Del gjerne disse kaffefaktaene med vennene dine! Foto: Colourbox.com

For mange starter ikke dagen ordentlig før man får seg den første koppen med kaffe. Men hvor mye kan du egentlig om den svarte vidunderdrikken?

Vi har her samlet noen morsomme kaffefakta. Hvor mange av dem visste du fra før av?

Generelle kaffefakta

1. Ordet ‘kaffe’ kommer fra det arabiske ordet ‘qahwah’. Det er usikkert om dette er en forkortelse av ‘qahhwat al-bun’, som betyr ‘vin av bønnen’, eller om det kommer fra navnet til Kaffa-regionen i Etiopia, hvor kaffe originalt kommer fra. Fra det arabiske ordet fikk vi uansett tyrkisk ‘kahveh’, og videre nederlandsk ‘koffie’, italiensk ‘caffè’ og til slutt tysk ‘Kaffe’.

2. Kaffebønner er ikke egentlig ‘bønner’ – de er steinene i kaffebær. De fikk navnet ‘bønner’ kun fordi de ligner på belgvekster.

3. Og mens vi snakker om misvisende navn: Kaffebærene er ikke egentlig bær, men frukter. Kaffetrær er altså frukttrær.

4. Kaffe kan brukes som drivstoff i biler. Kanskje vil bensin en gang i fremtiden bli utdatert? Det ville i så fall vært godt for både kloden og lommeboka.

En retro bil kjører på en vei med palmetrær i bakgrunnen

Kan biler snart bruke kaffe som drivstoff? Foto: Colourbox.com

5. Teselskapet i Boston i 1773 var årsaken til at amerikanere byttet ut te med kaffe. Som et opprør mot den dyre teavgiften den britiske kongen hadde ilagt dem, kapret en gruppe amerikanere et handelsskip idet skipet kom i land. Deretter kastet de all teen på sjøen. Dette utgjorde 45 tonn te til en verdi av 50 000 dollar. I dag ville dette tilsvart nesten 1,7 millioner dollar – ca. 17 000 000 norske kroner.

6. Begrepet «cup of Joe» kommer fra amerikanske soldater under 2. verdenskrig. De ble nemlig omtalt som «GI Joes», og siden de var stordrankere av kaffe, ble navnet ‘Joe’ sittende.

7. Ikke bare mennesker blir påvirket av koffein – også bier får økt energi når de får i seg dette sentralstimulerende stoffet. I tillegg viser forskning at koffein øker langtidshukommelsen deres!

En bie sitter på en solsikke

Bier blir også påvirket av koffein! Foto: Colourbox.com

8. Verdens største kaffekopp ble fylt opp i 2019, og den rommet hele 22 739 (!) liter kaffe.

9. I gammel arabisk kultur kunne kvinner skille seg fra mennene sine ved ett tilfelle, nemlig hvis han ikke likte kaffe godt nok …

10. … og i tradisjonelle tyrkiske bryllupsseremonier var det vanlig at brudgommen måtte love at han skulle sørge for at kona hans alltid hadde tilgang til kaffe. Dersom han ikke klarte å holde dette løftet, var det grunnlag nok til å be om skilsmisse. Vi er for så vidt ikke uenige!

11. Pulverkaffe ble ikke allment kjent og tatt i bruk før Nescafé lanserte sin pulverkaffe i 1938, men det var ikke de som oppfant pulverkaffen. Den første versjonen dukket nemlig opp under den amerikanske borgerkrigen i 1861–1865 under navnet ‘Essensen av Kaffe’. Dette produktet var imidlertid så upopulært at de sluttet å lage det etter krigen. Deretter ble en ny type pulverkaffe oppfunnet og patentert i 1890 av David Strang i New Zealand. I 1901 ble pulverkaffe introdusert i Chicago av den japanske forskeren Satori Kato, og i 1906 laget oppfinneren George Washington sin egen versjon av pulverkaffen. Dette var for øvrig en annen ‘George Washington’ enn den første amerikanske presidenten.

En måleskje med pulverkaffe ligger på et bord

Pulverkaffe har lang historie. Foto: Colourbox.com

Fakta om kaffeelskere

12. Og mens vi er inne på amerikanske presidenter: Teddy Roosevelt drakk én gallon (3,78 liter) kaffe hver eneste dag. Sønnen hans uttalte visstnok at kaffekoppen hans lignet «mer på et badekar enn en kaffekopp». Roosevelt foretrakk kaffe med sukker, og tilsatte gjerne 5–7 sukkerbiter per kopp kaffe. 3,78 liter kaffe inneholder for øvrig omtrent 1700 mg koffein. For å sette dette inn i kontekst definerer European Food Safety Authority (EFSA) opptil 400 mg koffein daglig som trygt, mens 10 000 mg ansees som dødelig dose.

13. Roosevelt er imidlertid langt ifra den eneste som opp gjennom historien har drukket enorme mengder kaffe. Den franske forfatteren Honore de Balzac drakk visstnok 50 kopper kaffe daglig for å få inspirasjon, og da koffeintoleransen hans økte, begynte han å spise kaffebønner. 50 kopper kaffe tilsvarer omtrent 10 liter, og inneholder ca. 4500 (!) mg koffein. Dette hadde negative påvirkninger på helsen hans, og han slet med magesmerter, muskelrykninger, hodepine og høyt blodtrykk frem til han døde av hjertefeil da han var 51 år. Likevel ville han ikke gi avkall på den elskede kaffen, og et av utsagnene hans om kaffe var: «Var det ikke for kaffe, kunne man ikke skrive, noe som vil si at man ikke kunne leve».

Bilde av gravstøtten til Honore de Balzac

Gravstøtten til Honore de Balzac i Paris. Foto: Colourbox.com

14. Den franske filosofen Voltaire drakk også mellom 40 og 50 kopper kaffe daglig. Legen hans sa at kaffevanene hans kom til å ta livet av ham, men han levde til han ble 83 år.

15. Beethoven var en så ivrig kaffeelsker at han telte nøyaktig 60 kaffebønner per kopp kaffe han brygget.

16. Også Napoleon elsket kaffe, og da han lå på dødsleiet skal han ha bedt om en skje med malt kaffe. Den påfølgende obduksjonen viste kaffegrut i magesekken hans. Han er også ansvarlig for sitatet «I would rather suffer with coffee than be senseless».

17. Kong Ludvig XV, som regjerte i Frankrike på 1700-tallet, dyrket sine egne kaffebønner i drivhus i Versailles. Han fikk håndplukket bønnene, og elsket å servere sin egenproduserte kaffe til gjestene sine.

Kilder: aleteia.org, etymonline.com, healthline.com, ineedcoffee.com, wikipedia.org

Relaterte artikler