Hvem oppdaget kaffen?

Ifølge sagnet var det noen geiter som først fikk kjenne kaffens oppkvikkende effekt.

Illustrasjon av en geit som drikker kaffe. Geitene oppførte seg svært merkelig etter å ha spist noen røde bær ... Foto: Colourbox.com

Etiopia regnes som kaffens hjemland, og det er her kaffen først skal ha blitt oppdaget.

Ifølge en vandrefortelling levde gjeteren Kaldi rundt midten av det 9. århundre, i det vi i dag kaller Etiopia. En kveld oppdaget Kaldi at geitene hans oppførte seg veldig merkelig etter å ha spist røde bær fra en spesiell busk med grønne, blanke blader. Dette var starten på oppdagelsen av kaffe.

Oppdagelsen av kaffe

Heller ikke de eldste geitene falt til ro den påfølgende natten. Kaldi spiste noen røde bær han også, og ble raskt oppkvikket. Han syntes dette var så spesielt at han løp for å fortelle det til en lokal, gammel munk.

Munken må ha vært en nysgjerrig mann, for han begynte straks å eksperimentere med disse magiske bærene. Da han helte kokende vann over dem, fikk han en drikk som både smakte godt og virket oppkvikkende. 

Drikken ble et viktig hjelpemiddel for munkene, som nå kunne holde seg våkne under lange kveldsbønner i klosteret. Dermed hadde munken fått æren for oppdagelsen av kaffe, og fått en av de mest kjente legendene om kaffe på kjøpet.

Vi vet ikke om sagnet om Kaldi har rot i virkeligheten. Det vi vet, er at beliggenheten i høylandet gjorde de klimatiske forholdene i Etiopia perfekte for kaffeplanten.

Kaffekulturen sprer seg

Det å nyte kaffe i det etiopiske høylandet ble en skikk som spredte seg med kjøpmenn til den arabiske halvøy, der de snart fikk sansen for den oppkvikkende drikken.

På midten av 1400-tallet åpnet de første kaffehusene i Mekka. Her ble kaffen ansett som en religiøs drikk som var sendt fra himmelen. Kaffehus ble snart vanlig i hele området, og det oppstod en helt ny kultur rundt kaffedrikking. På kaffehusene møttes man ikke bare for å drikke kaffe. Man spilte også sjakk, så på dansere, hørte musikk og utvekslet nyheter.

Kaffen spredte seg etter hvert til Tyrkia og Hellas. Venezia var den første europeiske byen som fikk eget kaffehus, og utover på 16- og 1700-tallet åpnet det kaffehus over hele Europa og i USA. 

Etterspørselen etter smaksopplevelsene kaffen gir, har gjort de små bønnene til en av verdens viktigste handelsvarer.

Relaterte artikler