Hvordan påvirker ulike kaffetyper kropp og hjerne?

Hvorfor er det slik at kaffe om morgenen gir deg pågangsmot til å møte dagen på en positiv måte?

Kaffe er sunt: Illustrasjon av et menneskehode med en hjerne formet som et hjerte. Kaffe påvirker både hjerne og hjerte. Illustrasjon: Colourbox.com

Kaffen kan nytes kald eller varm, på kjøkkenet, i sengen, på bussen eller på veien. Uansett hvor du nyter kaffen, så vet du at det ikke bare er den deilige smaken du gleder deg over.

En rekke forskningsrapporter viser at kaffe er sunt for deg, så lenge du ikke overdriver inntaket. Men hvordan påvirkes kropp og hjerne av kaffe?

Adrenalin

Kaffe inneholder koffein, og en av effektene til koffein er at det hjelper til å produsere adrenalin. Det er med på å få blodårene til å trekke seg sammen, både i huden og i bukhulen, mens det åpner hjertets blodårer. Effekten er at hjertet slår fortere, mens muskulaturen i lungene slapper bedre av. Dette medfører at bronkiene utvides og evnen til å oppta oksygen økes.

Som en hovedregel kan det sies at jo høyere koffeininnhold det er i kaffen, jo større er sannsynligheten for at du kan oppleve virkninger/bivirkninger som forhøyet puls, skjelvinger og søvnløshet, eller raskere pust. Noen kan også bli engstelige.

Espresso og koffein

På tross av det mange av oss tror, så inneholder en dobbel espresso mindre enn halvparten av koffeinet i en stor kopp (0,35 l) «vanlig» kaffe, henholdsvis 150 mg og 330 mg. Kaldbrygget inneholder ca. 200 mg koffein i en stor kopp, mens nitrokaffe er omtrent som vanlig traktekaffe.

Energipåfyll

Flere av de kaffetypene som serveres er tilsatt melk og eller sukker. Noen er tilsatt smør, som smørkaffe – også kjent som ketokaffe, fettkaffe og bulletproof coffee. De kaffedrikkene som inneholder mye fett og eller sukker, vil naturligvis kunne påvirke vekten negativt, men det kan være et effektivt virkemiddel dersom du trenger energi raskt.

Allergi?

Noen får uønskede virkninger av kaffe, og noen er faktisk allergiske. Det kan dreie seg om magesmerter på grunn av  syren i kaffen. Da kan du forsøke med en kaffe med lavere syreinnhold. Eventuelt kan du forsøke mørkbrent kaffe. Disse variantene inneholder et stoff som heter N-methylpyridinium. Dette stoffet utvikles under brenningen og reduserer syreproduksjonen i magen.

Dersom du liker kaffe, men kropp og hjerne ikke kommer så godt overens med koffein, kan du prøve koffeinfri kaffe. Evergood koffeinfri er et godt og populært alternativ.

Relaterte artikler