Kaffe og pengebruk: Derfor bør du ikke drikke kaffe før shopping

Pleier du å drikke kaffe før du skal ut og shoppe? Forskning viser at det kan bli dyrt.

En kvinne har slengt flere handleposer over skulderen og holder en kopp kaffe i den andre hånden Skal vi tro denne forskningen, er det nok lurt å vente med kaffen til etter at juleshoppingen er ferdig. Foto: Colourbox.com

Hvis du er som oss, bruker du kanskje litt for mye av månedsbudsjettet på kaffe. Men ikke bare bruker vi penger på kaffe – ny forskning viser at når vi drikker kaffe, bruker vi også mer penger på andre ting.

En forskergruppe ved University of South Florida har for første gang undersøkt hvordan koffein påvirker pengebruk. Forskningsartikkelen er publisert i tidsskriftet Journal of Marketing.

Koffein gir økt pengebruk

Forskergruppen gjennomførte tre eksperimenter hvor de plasserte espressomaskiner foran ulike butikker. Kundene som var på vei inn i butikkene, fikk valget mellom vanlig espresso, koffeinfri espresso og vann. Etter handleturen delte kundene kvitteringene sine med forskerne.

Forskerne fant at de kundene som hadde drukket koffein, hadde brukt i gjennomsnitt 50 prosent mer enn kundene som drakk koffeinfritt. I tillegg hadde de kjøpt 30 prosent flere varer. Da forskergruppen sammenlignet hva slags varer som var blitt kjøpt, hadde de to gruppene omtrent like mange nødvendige varer. Det var imidlertid stor forskjell på antallet unødvendige varer – koffeindrikkerne hadde gjort mange flere impulskjøp.

Forskerne utførte også to eksperimenter for netthandel, hvor de delte deltakerne inn i to grupper: én gruppe som drakk koffeinholdig kaffe og én gruppe som drakk koffeinfritt. Deltakerne skulle deretter kjøpe varer fra en liste som forskerne hadde satt sammen. Også i disse eksperimentene valgte koffeindrikkerne å kjøpe flere ikke-essensielle varer, mens den koffeinfrie gruppen hadde en mer fornuftig pengebruk.

Hvorfor påvirker koffein pengebruken?

Forskerne mistenker at det endrede kjøpemønsteret er et resultat av hvordan koffein påvirker hjernen. Koffein er et sentralstimulerende middel som øker hjernens dopaminnivå, noe som påvirker humøret og gir et høyere energinivå. Det økte dopaminnivået gir også økt impulsivitet, redusert selvkontroll og redusert evne til å motstå fristelser. Resultatet blir at man gjør flere impulskjøp.

Selv om kaffe og koffein har mange positive helseeffekter, kan det tilsynelatende også ha enkelte negative finansielle konsekvenser. Dersom du prøver å redusere pengebruken, kan det altså lønne seg å vente med kaffen til etter at du er ferdig med shoppingen.

Kilder: sprudge.com, studyfinds.org, usf.edu

Relaterte artikler