Derfor finner du kaffe som seddelmotiv

Kaffebønner og ulike sider ved kaffeproduksjonen er et vanlig motiv på pengesedler i mange land.

En seddel med motiv av en afrikansk kvinne foran kaffeplanter. Den første seddelen med kaffemotiv. 5 francs fra Fransk Vest-Afrika. Foto: Sjo og Floyd

Kaffeproduksjon er en betydelig næring, med stor innvirkning på nasjonaløkonomien i mange land. Det manifesterer seg blant annet som seddelmotiv.

Det er vanlig at et seddelmotiv sier noe om landets kultur eller historie. Første gang kaffetreet ble benyttet som motiv på en seddel var i 1935. Siden den gang har en rekke land i Asia, Afrika og Sør-Amerika jevnlig benyttet kaffe og kaffeproduksjon som motiv på sine seddelutgivelser.

Den første seddelen

Det var Fransk Vest-Afrika som var først ute med å ha en seddel med kaffemotiv – nærmere bestemt på deres 5 francs-seddel i 1935. Motivet viser en afrikaner foran kaffetrær.

Fransk Vest-Afrika var en føderasjon av åtte franske kolonier i Afrika: Mauritania, Senegal, Fransk Sudan (nå Mali), Fransk Guinea (nå Guinea), Elfenbenkysten, Niger, Øvre Volta (nå Burkina Faso) og Dahomey (nå Benin). Føderasjonen ble opprettet i 1904.

Kaffeinnhøsting og jordsmonnets betydning

Blant de mange sedlene med kaffemotiv har for eksempel Uganda benyttet motiver fra kaffeinnhøsting på flere utgivelser, mens Den demokratiske republikken Kongo også viser jordsmonnets betydning for kaffen som landet produserer.

I den arabiske verden har også kaffeplanten jevnlig vært benyttet som motiv. I den arabiske halvøyas fattigste land, Jemen, er kaffe en av de viktigste eksportartiklene. Frem til 1990 var landet delt i to, og den nordligste delen sto for mesteparten av kaffeproduksjonen, noe som også ble illustrert på flere seddelutgivelser før sammenslåingen. Også på arabiske mynter finner vi kaffemotiv – nærmere bestemt den tradisjonelle arabiske kaffekannen, kalt dallah, som har prydet arabiske mynter siden 1970-tallet.

Relaterte artikler