Terroir – hva betyr det egentlig?

Terroir er svært avgjørende for hvordan kaffen din smaker.

Kaffebær på en gren. Terroir er grunnen til at kaffe fra samme område ofte har en del kjennetegn til felles. Foto: Colourbox.com

Terroir er et ord som ofte dukker opp i forbindelse med kaffe. Men vet du egentlig hva det betyr?

Terroir er i utgangspunktet en fransk betegnelse, og blir benyttet i forbindelse med vin og andre jordbruksprodukter. Begrepet viser til naturgitte forhold som jordsmonn, topografi og klima, og hvilken betydning disse faktorene har for smaken på kaffe. Terroir er med andre ord svært avgjørende for kaffeopplevelsen og hvordan kaffen smaker.

Det viktige jordsmonnet

Kaffetrærne absorberer næringsstoffer fra jorden. På grunn av dette har jordsmonnet stor betydning for hvilken smak kaffebønnene får. Kaffe som er dyrket i ulike typer jordsmonn vil derfor få svært ulike karakteristikker – selv om kaffetrærne er av samme sort. Jordsmonnet er igjen påvirket av topografi og klima.

Topografi handler om terrengforholdet, slik som høyde, regn og fuktighet, vegetasjon og bebyggelse. Kaffe fra Costa Rica som er grodd på 1400 meter over havet, vil altså smake forskjell fra kaffe grodd i Panama på 1900 meter over havet, til tross for at landene er naboer. Kaffen fra Panama vil antageligvis smake syrligere og søtere, ettersom det kaldere klimaet bringer frem disse smakene.

Hvordan jorden blir behandlet i forbindelse med kaffeproduksjonen har også betydning for terroir og hvordan kaffen ender opp med å smake.

En verden av kaffe

Terroir er grunnen til at kaffe fra samme område ofte har en del kjennetegn til felles. Kaffe fra Afrika er ofte frisk og fruktig, og har gjerne smak av frukt og bær. I Asia og Oseania dyrkes det gjerne kaffe med smaksreferanser til kakao og tobakk. Kaffe fra Mellom-Amerika har ofte smak av sjokolade og steinfrukt, mens kaffe fra Sør-Amerika gjerne bærer preg av sjokolade, nøtter og røde bær. Alt dette henger sammen med terroir.

Terroir er smakens opphav

Terroir er altså smaken av kaffens opprinnelse, enten den kommer fra Peru, Costa Rica, Guatemala, Colombia, Indonesia, Etiopia, Rwanda, Brasil, Kenya eller India, for å nevne noen kaffeproduserende land …

Ved å utforske ulike kaffetyper kan du smake deg frem til hvilken betydning terroir har for ulik kaffe. God oppdagelsesferd!

Relaterte artikler