La deg forføre av kaffens spennende verden

Når interessen for kaffe først er vekket, starter jakten på de ulike smakene og luktene.

En ung kvinne lukter på kaffen sin og nyter den ute i naturen Det er lite som kan måle seg med varm, nytraktet kaffe om morgenen. Foto: Colourbox.com

Kaffe er nytelse. Kaffe er duft og smak. Kaffe er stimulerende. Ikke minst er duften helt himmelsk. 

Likevel er kaffe bare kaffe for de aller fleste, og den nytes som oftest uten nærmere ettertanke. Den nysgjerrige vil imidlertid finne ut at kaffens verden er full av spennende overraskelser.

For kaffe er virkelig langt mer mangfoldig enn mange er klar over. Når interessen først er vekket, starter jakten på de ulike smakene og luktene.

Den milde stimulansen

Smaken og aromaen er ikke alene årsaken til at kaffe er så populært. Koffeinet skjerper sansene og styrker konsentrasjonen. Det er lite som kan måle seg med varm, nytraktet kaffe om morgenen, og for mange er kaffe en god følgesvenn gjennom en lang arbeidsdag.

Intens aroma

Den intense duften fra en nyåpnet kaffepose er en  aromabombe. Selv de som ikke er kaffedrikkere, lar seg forføre, og duften skaper forventning om hygge og velbehag. Det er en positiv assosiasjon som  knyttes til kaffens rolle i vårt sosiale liv.

Det finnes om lag 1000 ulike aromakomponenter i brent kaffe, og mer enn 850 er kjente for oss. Ulike kaffer har ulik aroma, og det er kun et utvalg av disse i én bestemt kaffe.

En kvinne drikker kaffe og ser glad ut.

Både smak og aroma er viktig i en god kopp kaffe. Foto: Colourbox.com

Smak og aroma – tunge og nese

Smaken kjenner vi på tungen, aromaen kjenner vi i nesen. Tungen har jo sine begrensninger, men nesen er et godt redskap. Med den kan man fange opp det tunge, gane og svelg ikke greier. Er man tett i nesen, blir opplevelsen halvert. Smak og aroma trenger både tunge og nese. Dette er gode følgesvenner inn i kaffens verden.

Kaffe kan for eksempel beskrives som «frisk og syrlig som sitrus med smak av søte modne bringebær». Eller «aroma av solbær og marsipan, med smaker av rips, rabarbra og stikkelsbær».

Ikke alle henger med, og man greier ikke dette med tungen alene. Bruk nesen. Start allerede når du åpner posen. Hva kjenner du? Hvilke assosiasjoner får du? Når kaffen er tilberedt, kan du bøye deg over koppen og trekke inn med nesen. Hva kjenner du?

Munnfølelse, ettersmak og balanse

Munnfølelse, ettersmak og balanse er også begreper som brukes når vi skal beskrive kaffen. Munnfølelse er ikke er et smaksstoff, men hvordan kaffen kjennes i munnen.

Her inngår det vi kaller kaffens «body» eller kropp; for eksempel om kaffen oppleves som fyldig, frisk, lett, kremet, bløt eller leskende. Ettersmak vurderes med tanke på både lengde og kvalitet. Forsvinner den lett? Er den sødmefylt, bitter eller ubehagelig? Den dvelende smaken etter at kaffen er blitt svelget, kan enten forsterke nytelsen eller svekke og sabotere den.

Vær nysgjerrig i kaffens verden

Kaffe er jordbruksprodukt. Plante, jordsmonn, dyrkingsforhold og etterbehandling påvirker både smak og aroma, og smaken er med hele veien fra opprinnelsesstedet. Kaffe fra Afrika, Mellom-Amerika eller Asia vil smake ulikt. Den viderekomne vil kjenne forskjell fra de ulike regionene i et land.

Hvorfor ikke la nysgjerrigheten ta overhånd og begynne å utforske? Akkurat som mange har gjort med vin i alle år, og som man nå gjør med øl. Kjøp kaffe fra ulike land og regioner. Les hva som står på posen. Lukt og smak. Synes du det er vanskelig? Selvsagt, det krever trening. Men forsøk, og du vil oppdage en spennende verden. Og husk: I Norge har du tilgang på verdens beste kaffe. Det er bare å gå på oppdagelsesferd.

Relaterte artikler