Hvilke materialer gjør at kaffen smaker best?

Det er stor forskjell på de ulike materialene.

Ulike materialer gir ulik smak til kaffen. Hvilket materiale er egentlig best å drikke kaffe av? Foto: Colourbox.com

Ulike materialer har ulike egenskaper – det er noe alle vet.

Derfor egner enkelte materialer seg bedre til å drikke av enn andre, fordi noen materialer setter uønsket smak på drikken.

For alkoholholdig drikke har det lenge vært viktig hva slags type glass man drikker av. Champagne i en kaffekopp? For en skam! Likevel har man ikke vært så opptatt av hva slags glass, kopp eller krus man drikker kaffe av – til tross for at dette er en drikk de fleste drikker hver dag.

Sannheten er nemlig at når man drikker kaffe, er det ikke likegyldig hvilken form og fasong glasset eller koppen har. Og når man tenker over det, er ikke det egentlig så rart. For hvorfor skulle dette vært annerledes for kaffe enn for andre typer drikke?

Heldigvis har folk begynt å få øynene opp for at drikkebegeret er viktig for kaffen. Vi har tidligere skrevet om både Kruve Propel og Avensi-glassene fra Icosa Brewhouse. Disse glassene skal være med på å løfte kaffeopplevelsen og optimalisere kaffesmaken i hver eneste slurk. Men benytter egentlig disse produsentene seg av det beste materialet for kaffe?

Glass for enhver smak

Kruve har lansert en serie kaffeglass med ulik form og fasong, avhengig av hvilken type kaffe du skal drikke. De har egne glass for blant annet espresso, lysbrent kaffe og mørkbrent kaffe.

Dette betyr imidlertid ikke at glass er det beste materialet å drikke kaffe av. Selv om temperert glass tåler varm drikke, og dobbeltvegget glass holder bedre på varmen enn vanlig glass, klarer ikke glass å holde like godt på varmen som en del andre materialer. Og når kaffen blir kald, vil smaken endre seg. Så selv om glass ikke setter direkte smak på kaffen, vil kaffesmaken likevel bli påvirket.

En glasskopp med rykende fersk kaffe står på et bord

Glass setter ikke smak på kaffen, men det holder ikke spesielt godt på varmen heller. Foto: Colourbox.com

Rustfritt stål for varme

Til forskjell fra glass, holder rustfritt stål særdeles godt på varme. Dersom du helst vil ha en kaffe du nesten brenner deg på, er altså stål veien å gå. Men dette materialet har én stor ulempe – nemlig at det setter en metallisk smak på kaffen. Selv om den metalliske smaken vil dempes noe etter mye bruk, vil den ikke forsvinne fullstendig.

I tillegg kan kaffen gjøre at stålet blir porøst etter tid, slik at aroma og smak setter seg fast i metallet. Rustfritt stål har altså en utløpsdato som er viktig å være klar over. Stål har imidlertid lengre holdbarhet enn for eksempel plast.

Plast – en sikker taper

Noen materialer er rett og slett uegnet for kaffe. Det tar ikke lang tid før plast begynner å absorbere både smak og lukt fra kaffen, som igjen gjør at den rett og slett smaker vondt. Kanskje smaker kaffen ok den første gangen du bruker koppen, men selv om du rengjør plastkoppen grundig, har den kort levetid.

En annen grunn til å holde seg unna plast, er at varm drikke kan gjøre at plasten skiller ut kreftfremkallende stoffer. Så når kaffen i plastkoppen ikke holder seg varm, ikke smaker godt og er farlig for deg, er det faktisk ingen grunn til å fortsette å bruke plastkopper.

En engangskopp ligger på bakken

Plast- og engangskopper er det bare å styre unna. Foto: Colourbox.com

Engangskopper på vei ut

Og for all del – unngå engangskopper! Dette gjelder enten de er laget av plast, papp eller isopor. For det er ikke bare plast som setter vond smak på kaffen og inneholder uheldige stoffer. Disse materialene holder heller ikke godt på varmen, og er dårlige for miljøet – for selv om de er «resirkulerbare», er det visstnok bare 1 av 400 kopper som blir resirkulert, selv om de blir kastet i riktig avfallsdunk. Dersom du skal kjøpe «ta med»-kaffe på kafé, anbefaler vi derfor å ha med egen termokopp – helst i keramikk.

Keramikk en soleklar vinner

Keramikk er nemlig den soleklare vinner, ifølge blant annet Perfect Daily Grind, Kopin Tablewear og Driftaway Coffee. Og da vi nylig snakket med Ole Wiggo Lian, key accountant manager i JOH. JOHANNSON KAFFE, kunne han også anbefale tynne porselenskopper – fordi disse rett og slett gjør at kaffen smaker bedre.

Keramikk holder svært godt på varmen, spesielt dersom den er dobbeltvegget. Materialet er også enkelt å rengjøre. Men best av alt – keramikk setter ikke smak på kaffen. Når du har muligheten til det, vil vi altså anbefale å drikke kaffe av keramiske kopper. Da vil du få den varmeste kaffen, og samtidig bevare den gode smaken – helt uten at materialet påvirker kaffesmaken.

Men også her er det et lite «men». Enkelte typer keramikk med glasur bør man holde seg unna, rett og slett fordi de kjemiske forbindelsene i glasuren i enkelte sammenhenger kan gi forgiftning. Glasur inneholder tungmetaller, og dersom brenningen skjer ved feil temperatur, kan tungmetallene smitte over i sure drikkevarer som juice, vin og te med sitron. Dette gjelder i all hovedsak gammel keramikk og keramikk fra utlandet. Dette melder blant annet Aftenposten. Dersom keramikken er kjøpt i Norge, er det imidlertid ingen grunn til bekymring, og du kan drikke kaffe fra keramiske kopper med god samvittighet – og høy nytelse.

Relaterte artikler