Kruve PROPEL: Kan dette glasset ta espressoen til nye høyder?

Kruve Propel skal optimalisere smaksopplevelsen i hver eneste slurk.

To Propel-glass Foto: Kruve

Når du tenker på en espressokopp, ser du trolig for deg en liten kopp med en enda mindre hank? Den kanadiske produsenten Kruve har tenkt helt nytt om hva slags beholder en espresso bør drikkes fra.

Propel-glasset er et nytt tilskudd i Kruve EQ-serien. Fra før av består den av to kaffeglass som er spesialdesignet for å fremheve bestemte egenskaper i ulike typer kaffe.

Tanken bak Kruve EQ-glassene er at det ikke er likegyldig hvilken form og fasong glasset du drikker kaffe fra, har. Når kaffebønder, brennere og baristaer gjør det de kan for å lage god kaffe, bør kaffen drikkes fra beholdere som er optimalisert for formålet, mener teamet i Kruve.

Forsterket aroma

Det er særlig tre egenskaper ved Propel-glasset som utmerker seg. Sammenlignet med små, tradisjonelle espressokopper, er det laget stort nok til at det skal være igjen mye plass i toppen, uansett om det er en enkel eller dobbel espresso i glasset. Tomrommet i den øvre delen skal sørge for at aromaen forsterkes.

For det første vil glasset bevare aromaen, og for det andre vil nesen bli involvert når man drikker, slik at aromaen kjennes bedre. Så mye som 80 prosent av smaksopplevelsen er i realiteten lukt, så luktesansen er en viktig faktor, ikke minst når man drikker kaffe.

Alle produktene i Kruve EQ-serien, inkludert Propel espresso-glasset

Kruve EQ-familien, med Propel-glasset til venstre. Det vil angivelig komme flere nye produkter fra Kruve i 2020. Foto: Kruve

Balansert smak

En espresso kan ha lett for å skille seg, og de ulike delene vil da få ulik smak. Å snurre på kaffen og dermed blande lagene skal gjøre smaken mer balansert. Å snurre espresso i en vanlig kopp vil imidlertid ikke ha noe for seg, ifølge kaffeekspert James Hoffmann. Da må du heller bruke en skje og røre.

Propel-glasset er utformet nettopp med tanke på dette. Glasset er uten håndtak, og det skal oppmuntre til å snurre på kaffen mens du holder glasset i håndflaten. Formen på glasset gjør det mulig å gjøre dette uten at du søler kaffe. På innsiden av glasset er det noe som ligner på «finner», det vil si forhøyninger i glasset. Når kaffen snurres i glasset, sørger disse for at espressoen blir blandet. Resultatet er en jevn smak gjennom hver eneste slurk. Når kaffen snurres, vil dessuten aromaen bli ytterligere forsterket.

Glasset er for øvrig dobbelt i nedre del, og enkelt i øvre del. Det doble laget sørger for at kaffen holder seg varm, samtidig som glasset forblir kjølig å holde rundt.

Glasset har fått finansiell støtte gjennom en Kickstarter-kampanje, og så langt har over 800 bidragsytere vist sin interesse. De som har forhåndsbestilt glassene, er forventet å få disse i desember 2019.

Relaterte artikler