Avensi: Nye glass skal gjøre kaffedrikking til et eventyr

Med disse glassene skal du kunne oppdage smaker i kaffen du tidligere ikke har hatt tilgang til.

En mann sett i profil holder et Avensi-glass opp mot nesen. Takket være sensorisk vitenskap skal både smak, aroma og tekstur forsterkes og forbedres. Foto: ICOSA Brewhouse

Avensi er et nytt tilskudd blant den nye generasjonen kopper og glass som skal løfte kaffeopplevelsen. Intensjonen med Avensi-glassene er at du skal oppleve kaffe på en helt ny måte.

Vi har tidligere omtalt KRUVE EQ Glassware, to glass som er designet for å optimalisere smaksopplevelsen når du drikker kaffe. Nå kommer det snart flere glass på markedet. Bak Avensi-glassene står produsenten Icosa Brewhouse.

Flere mennesker tester og vurderer Avensi-glassene.

I arbeidet med glassene har ICOSA Brewhouse fått hjelp av over 90 kaffeprofesjonelle fra hele verden, som har testet prototyper og gitt tilbakemeldinger. Foto: ICOSA Brewhouse

Kaffe fortjener spesialglass

Vi har bestemte glass til ulike typer vin og brennevin, og det er vanlig å betrakte disse som avgjørende for en optimal smaksopplevelse. Du drikker jo ikke vin fra et stort krus, hvis du får velge?

Også kaffe er en svært kompleks drikk som inneholder enormt mange smaker. Smaksopplevelsen kan oppsummeres i faktorene munnfølelse/body, aroma, syrlighet, sødme, bitterhet og ettersmak. Også kaffe fortjener spesialdesignede glass som realiserer drikkens potensial, er tanken bak Avensi-glassene.

Tre unike glass

Avensi-serien består av tre glass. Hvert av glassene har en unik fasong for å kunne fremheve bestemte egenskaper ved kaffen. Fasongen avgjør hvordan smak og aroma konsentreres i glasset, og hvordan kaffen treffer tungen. Glassene har fått navnene Vida, Senti og Alto. Hvilket glass som egner seg, avhenger av kaffen og dine egne preferanser.

Glassene har til felles at de har form som en heksagon, det vil si at yttersiden har seks hjørner og seks kanter.

De tre Avensi-glassene.

Avensi-serien består av tre glass: Vida, Senti og Alto. Hvert av glassene har en unik fasong for å kunne fremheve bestemte egenskaper ved kaffen. Foto: ICOSA Brewhouse

Vida – et allround-glass

Vida er et tulipanformet «allround-glass» som angivelig vil løfte favorittkaffen din. Glasset skal forsterke og balansere smak og aroma i alle kaffetyper. Fasongen sørger for at kaffen treffer fremre del av tungen, hvor vi kjenner smaken av det som er søtt. Dette vil fremheve kaffens sødme. Glasset passer til alt fra lysbrent til mørkbrent kaffe, men anbefales særlig til kaffe som er søt, rund og sjokoladeaktig.

Senti for mørkbrent kaffe

Senti har en ekstra vid fasong som gir kaffen et stort overflateareal. Dette forsterker kaffens aroma og body (munnfølelse) i stor grad. Kaffen vil treffe midtre del av tungen din. Anbefalt kaffe til dette glasset er medium til mørkbrent kaffe med smak av jord, nøtter og karamell.

Alto for lys brent kaffe

Alto har timeglassfigur som har til formål å forsterke kaffens body og fruktige syrlighet. Glasset har en bred øvre drikkekant som sørger for at kaffen treffer toppen og sidene på tungen. Glasset passer særlig til lette og lys brente kaffer.

Snurr kaffen!

En betydelig del av det vi opplever som smak, kommer i realiteten fra lukt. Det er derfor viktig at kaffens aroma får slippe frem.

Designet på Avensi-glassene lar deg snurre rundt på kaffen slik at den blir luftet på samme måte som vin. Dette bidrar til å frigjøre og forsterke flyktige aromaer, som dernest vil treffe nese og munn. Glassene har samtidig en fasong som skal bevare aromaen i glasset, i motsetning til vanlige krus.

Et Avensi-glass snurres.

Vi er vant til å snurre på vin, men nå skal vi også snurre på kaffen. Foto: ICOSA Brewhouse

Temperaturkontroll

Glassene er laget med et dobbelt lag nederst, og et enkelt lag med veldig tynn kant øverst. Det doble laget sørger for at kaffen holder seg varm, samtidig som glasset ikke blir for varmt å holde rundt.

Når du snurrer på glasset, kan du aktivt gjøre kaffen kaldere, slik at du kan kjenne hvordan kaffen endrer smak gjennom ulike temperaturstadier. En kaffe kan ha svært ulik smak ved henholdsvis 65 og 45 grader. Glassene gjør det altså mulig å eksperimentere.

Linjen mellom det doble og det enkle laget markerer 180 millimeter. Dette er det bredeste punktet i glasset, så hvis man fyller kaffe opp til denne linjen, oppnår man størst mulig overflate på kaffen. Det er også den optimale fyllingsgraden for å kunne snurre kaffen best mulig rundt uten å lage søl.

I salg fra 2020

Avensi-glassene er ikke i salg helt ennå. De blir støttet av en pågående Kickstarter-kampanje, hvor over 2700 givere allerede har bidratt. De som har forhåndsbestilt glassene, vil få disse i januar 2020. Produktet vil komme i normalt salg ikke så lenge etter dette.

De tre Avensi-glassene.

Har du fått lyst til å teste ut Avensi-glassene? Foto: ICOSA Brewhouse

Relaterte artikler