Kan koppens farge, form og tekstur påvirke kaffeopplevelsen?

Dette er et tema som det er forsket svært mye på.

Seks kopper i forskjellige farger står på et bord. Koppens farge kan påvirke hvordan du oppfatter kaffesmaken. Foto: Colourbox.com

Når vi drikker vin, velger vi glass basert på hva slags type vin vi skal drikke. Dette er fordi ulike glass vil fremheve ulike smaker i vinen. Når vi skal drikke kaffe, tenker vi imidlertid ikke så nøye over hva vi drikker av. Men forskning viser at hva slags type kopp vi drikker av har stor innvirkning på kaffeopplevelsen.

Både aroma, smak og temperatur vil bli påvirket av koppens form, størrelse, tekstur og farge. Også materialet er viktig for en kaffeopplevelse, og hvordan man oppfatter smaken. Det er imidlertid ikke så enkelt som en ren sammenligning av ulike materialer – det handler også om hvordan materialet er formet.

Forskning om kaffekoppens påvirkning

Det er gjort mye forskning om hvordan koppen påvirker hver eneste kaffeopplevelse. En forskningsartikkel fra 2016 undersøkte hvordan oppfattelsen av bitter og søt smak blir påvirket av koppens form. Resultatet viste at den bitre smaken ble oppfattet 27 % høyere da deltagerne i undersøkelsen drakk av en firkantet kopp, mens den søte smaken ble oppfattet 18 % høyere da deltagerne drakk av en rund kopp.

En forskningsartikkel fra 2017 fant ut at jo smalere kaffekoppen er, jo mer intens blir aromaen. Korte kopper gir en mer intens og bitter kaffe, mens brede kopper får frem sødmen i kaffen bedre. En lignende studie ble gjort i 2018, og resultatet viste at aromaen blir kraftigere dersom man drikker kaffen av en såkalt tulipankopp, mens sødmen og syrligheten blir mer intens når kaffen drikkes av en splittkopp. Deltagerne i denne undersøkelsen var både amatører og kaffeeksperter.

To forskningsprosjekter fra 2019 (artikkel 1, artikkel 2) undersøkte hvordan koppens farge påvirker smaksopplevelsen, fordi ulike farger gir ulike forventninger til kaffens smak. Forskerne serverte én søt kaffe og én syrlig kaffe i enten en gul, grønn, hvit eller rosa kopp. Resultatet viste at fargen på koppen hadde en tydelig påvirkning på bedømmelsen av kaffen. Mens rosa er forbundet med sødme, er gul og grønn forbundet med syrlighet. Dersom deltagerne drakk søt kaffe fra en gul eller grønn kopp, og syrlig kaffe fra en rosa kopp, stemte ikke dette overens med forventningene deres. Resultatet ble da at de likte kaffen mindre.

En forskningsartikkel fra 2020 undersøkte hvordan koppens tekstur, og følelsen av koppen i hånden, påvirker smaksoppfatningen. I studien ble spesialkaffe enten servert i en ru eller glatt keramikk-kopp. Da deltagerne i studien drakk av den ru koppen, opplevde de kaffesmaken som syrligere, og ettersmaken som tørr. Da de drakk kaffen fra en glatt kopp, mente de at kaffen smakte søtere. Dette til tross for at de fikk servert den samme kaffen.

The Coffee Sensorium er et prosjekt som sikter på å få kunnskap om slik multisensorisk oppfatning. Aroma er en viktig faktor for smak, men også synet har en overraskende stor påvirkning på smaksoppfatningen. Kultur og tidligere erfaringer spiller også inn på oppfatningen. I tillegg påvirker kaffens emballasje hvilke forventninger forbrukerne har til kaffen.

Spesialdesignede kopper og glass

Til tross for de utallige forskningsprosjektene som er gjort i forbindelse med kopper og kaffeopplevelse, har kaffeelskere få muligheter å velge mellom. Så langt har det hovedsakelig vært fokus på størrelsen på koppene som blir laget, mens de andre faktorene i stor grad har blitt ignorert. Utfordringen fremover er derfor å kunne designe kopper eller glass som forbedrer den multisensoriske smaksopplevelsen.

Vi har imidlertid noen eksempler på kopper og glass som er utviklet for å optimalisere hver eneste kaffeopplevelse. Vi har tidligere skrevet om Kruve sine spesialglass. Det canadiske selskapet har utviklet ett glass som er spesialdesignet for espresso, ett glass spesialdesignet for mørkbrent kaffe og ett glass for lysbrent kaffe.

Et annet eksempel er Figgjo sin Oslo-serie, med tre ulike kopper: tulipan, splitt og åpen. «Tulipan» er laget for kaffe med lite syrlighet. Koppen fremhever jordlige toner, og gjør at kaffens sødme blir fremhevet. «Splitt» er designet for kaffe som har mye syrlighet og en intens aroma av frukter og blomster. Koppen fremhever både aromaen og syrligheten. «Åpen» er en mer allsidig kopp som gir en god balanse til kaffen. Likevel fremhever den kaffens aroma. Koppen passer spesielt godt til kaffe som har en del fruktighet og middels syrlighet.

Kilder: perfectdailygrind.com, sprudge.com, dailycoffeenews.com

Relaterte artikler