Varm kaffe gjør deg mer generøs

Visste du at du blir en mer generøs og omsorgsfull person dersom du holder en kopp med varm kaffe?

En kvinne i blå genser holder rundt en kopp kaffe med begge hender Hvordan kan det gjøre oss mer generøse å holde en kopp med kaffe? Foto: Colourbox.com

Det er nok mange som kjenner at humøret stiger når man får en kopp med kaffe. Den lukter godt, smaker godt og er deilig å varme hendene på. Men visste du at man faktisk blir et bedre menneske av å holde en kopp med varm kaffe?

I en studie ble det undersøkt hvordan man oppfatter andre mennesker, og hvordan denne oppfatningen kan bli påvirket av tilsynelatende urelaterte faktorer. Resultatene viste at vurderingen vår av andres personligheter kan bli påvirket av noe så enkelt som at vi holder på en kopp med varm drikke. Studien er publisert i tidsskriftet Science.

Vurderte andre som varmere

I eksperimentet ble deltakerne bedt om å enten holde en kopp med varm kaffe eller en kopp med iskaffe. Deretter ble de bedt om å vurdere personlighetstrekkene til en person de ikke visste noe om, utover den informasjonen de fikk under eksperimentet. De fikk deretter en rekke spørsmål om hvordan de oppfattet personligheten til vedkommende.

Spørsmålene var delt inn i to kategorier. Én kategori var knyttet til varme og kalde personlighetstrekk, slik som glad/ulykkelig, generøs/ikke generøs, omgjengelig/asosial, vennlig/irritabel og omsorgsfull/egoistisk. Den andre kategorien var urelatert til den varme personlighetsskalaen, og tok for seg egenskaper som attraktiv/ikke attraktiv, bekymringsløs/seriøs, pratsom/stille, sterk/svak og lignende.

Forskerne fant ut at de som holdt en kopp med varm kaffe, vurderte den fremmede personen som vesentlig ‘varmere’ enn de som holdt den kalde kaffen. Dette gjaldt imidlertid kun den første kategorien – spørsmålene i den andre kategorien ble ikke påvirket av den varme/kalde koppen med kaffe.

Ble selv mer generøs

Forskerne gjennomførte deretter enda en studie, hvor de ikke undersøkte hvordan deltakerne oppfattet andre mennesker, men hvordan deltakerne selv interagerte med andre. Deltakerne ble nemlig fortalt at de enten kunne få en gave til seg selv, eller et gavekort til en venn. Studien viste at de som holdt den varme koppen med kaffe hadde høyere sannsynlighet for å gi gavekortet til en venn, mens de som holdt den kalde kaffen i større grad valgte å beholde gaven selv.

Det ser altså ut til at vi blir positivt påvirket av å holde en kopp med varm kaffe. Ikke bare oppfatter vi andre som varmere, men det påvirker også vår egen oppførsel – fysisk varme gjør vi selv blir mer generøse og tillitsfulle.

Kilde: news.yale.edu, sprudge.com

Relaterte artikler