Kaffetemperaturen avgjør fargen på disse koppene

I tillegg til å være fascinerende å se på, er koppene svært egnet for cupping av kaffe.

En hvit kopp som er svart øverst. Når koppen er helt hvit, er innholdet nær kokepunktet. Foto: Sjo og Floyd

Koppene er spesielt nyttige under cupping/kaffesmaking, fordi fargene gir bedre kontroll over prosessen.

«Colour Changing Cupping Bowls» er fargeskiftende kopper laget av porselen. Koppene er dekket med et belegg som skifter farge avhengig av temperaturen på væsken i koppene.

Koppene er designet av Loveramics, og ble lansert i forbindelse med World of Coffee 2018 i Amsterdam. De ble raskt veldig populære i kaffebransjen. Under World of Coffee 2019 i Berlin fikk vi demonstrert hvordan koppene fungerer.

Fargeskiftende kopper: Fra svart til hvit – og tilbake igjen

Koppene er i utgangspunktet svarte, men så snart de fylles med væske som har en temperatur på mer enn 55 grader, vil det begynne å skje noe med fargen. Koppene er helt hvite når temperatur er på minst 95 grader. Ettersom temperaturen synker, vil fargen gradvis bli mørkere.

Når temperaturen har sunket til ca. 70 grader, etter omtrent fire minutter, vil koppen begynne å bli lys grå. Etter åtte minutter vil temperaturen ligge på ca. 60 grader, og koppen vil nå være mørk grå. Helt svart vil den bli etter ti minutter, når temperaturen er på ca. 55 grader.

Flere fargeskiftende kopper på et bord.

Under World of Coffee 2019 i Berlin fikk Kaffegeek se hvordan koppene fungerer. Foto: Sjo og Floyd

Flere fargeskiftende kopper på et bord.

Koppene er svarte, og ut fra det vet vi at vannet ikke er mer enn 55 grader. Foto: Sjo og Floyd

Cupping-kopper

Når man cupper, er det avgjørende hvilken temperatur kaffen har, da temperaturen har betydning for hvilke smaker som gir seg til å kjenne. De fargeskiftende koppene reduserer behovet for timere og temperaturmålere, og gir generelt bedre oversikt og kontroll under en cupping-sekvens, der det gjerne står en lang rekke kopper ved siden av hverandre som skal smakes på etter tur.

En dommer vurderer kaffe under NM i kaffebrenning 2019.

De fargeskiftende koppene ble blant annet benyttet under vurderingen av de ulike kaffene i NM i kaffebrenning 2019. Foto: Sjo og Floyd

Les mer om om Colour Changing Cupping Bowls på Loveramics.

Relaterte artikler