Hvorfor smaker ulike kaffetyper så forskjellig?

Noen kaffebønner og blandinger smaker rett og slett bedre enn andre. Det er det flere grunner til.

Fire kaffekopper på en rekke. Kaffebønnene du bruker, har stor betydning for hvordan kaffen smaker. Men tilberedningen er også avgjørende. Foto: Colourbox.com

Her skal vi se på hvilke faktorer som gjør at enkelte kaffebønner får bedre aroma og et rikere smaksbilde enn andre.

Du er sannsynligvis en av alle oss som nyter en kopp kaffe regelmessig, men hvor mye kan du egentlig om den svarte vidunderdrikken? Utgangspunktet for all kaffe, er kaffebønner, og blant dem finner vi stor variasjon.

Aroma

Aroma er en betegnelse på den duften som du kjenner fra kaffen. Dette oppleves særlig intenst når du åpner en kaffepose, fordi det frigjør mange av kaffens aromastoffer. Intensiteten i aromaen avtar jo lenger kaffen utsettes for oksygen.

Kaffe har et rikt og komplekst aromabilde med store variasjoner. Det er flere forhold som bidrar til at forskjellige kaffevarianter har ulik aroma. Jordsmonn og prosessen med å fjerne fruktkjøttet fra kaffebønnen har stor innvirkning på dette, og det samme har brenningen.

Man regner med at det er over 1000 ulike aromakomponenter som frigjøres i kaffebønnene under brenneprosessen.

Kaffebønner og en kaffekopp.

Ferske kaffebønner lukter herlig. Foto: Colourbox.com

Body

Dette er en beskrivelse av den munnfølelsen kaffen gir deg når du drikker den. Den kan oppleves som fyldig, kremet eller frisk. Begreper som bløt og lett kan også brukes i denne sammenheng, og det samme gjelder snerpet.

Body er altså en betegnelse på den umiddelbare smaksopplevelsen du får av kaffen på tungen og i munnen.

Syrlighet

En riktig syrlighet kan berike opplevelsen av en god kopp kaffe. God syrlighet gir en frisk og saftig smak. Kaffens syrlighet gir en litt kilende følelse i smaksløkene, og gir «nerve» til smaksopplevelsen.

Grønne kaffebønner inneholder mange forskjellige typer syrer. Når kaffen brennes, forsøker man å få frem en fin balanse mellom disse. For mye syrlighet i kaffen kan oppleves som litt surt og skarpt.

Brenning av kaffebønner

Ved siden av kaffebønner av god kvalitet, er prosessen knyttet til risting eller brenning av kaffebønnene helt avgjørende for at man får en god og smakfull kaffe under selve tilberedningen – uansett hvilken tilberedningsmetode som benyttes.

Kunsten er å gi de ulike kaffesortene man brenner, en riktig kjernetemperatur for å frigjøre aromastoffene som finnes i bønnene. Derfor varierer man brennetiden etter kaffesort, opprinnelsessted, bønnestørrelse og bønnenes hardhet.

For å vise brenningsgraden på kaffebønnene, bruker man en skala som går fra 1 til 7, hvor 1 er lyst brent og 7 er mørkt brent. Lysbrent kaffe kan ofte ha en body som minner om te, mens mørkbrent som regel har en kraftig og fyldig body.

Kaffe helles fra en kaffekanne og over i en kopp.

Hvilke kaffebønner du bruker har stor betydning for hvordan kaffen smaker. Men tilberedningen er også avgjørende. Foto: Colourbox.com

Klima

Kaffe dyrkes i tropiske og sub-tropiske strøk med mye nedbør. Gjennomsnittstemperaturen bør være 19–25 grader.

Jordsmonn

Som med vin, tar kaffeplanten opp smak fra jordsmonnet. Samme kaffetype kan ha ulike nyanser hvis de dyrkes på forskjellige steder og i forskjellig type jord. Kaffeplanten trives i fruktbar jord som er vulkansk, mineralsk, leiraktig og fuktig. Kaffe som blir dyrket i ulike typer jordsmonn, vil få ulike karakteristikker selv om kaffetrærne er av samme sort.

Høyde over havet

De fleste eksklusive kaffetyper er høytvoksende. I den kjølige og tynne luften i fjellet tar det lengre tid før kaffen modnes, og dermed rekker smaksstoffene og aromaen å utvikle seg fullstendig. Chaparral Colombia er et eksempel på en kaffe som dyrkes i godt jordsmonn i høylandet.

Høsting

Det er viktig å plukke kaffebærene fra busken til riktig tid for at smaksfyldigheten skal være ferdig utviklet. Etter høsting tas fruktkjøttet av, og kaffebønnene tørkes og lagres.

Tilberedning

Sist, men ikke minst: Utstyret du bruker, og hvordan du bruker det, er veldig viktig. Det viktigste av alt er å bruke friskt, kaldt vann og rent utstyr.

Relaterte artikler