Kaffeplanten kan bli mellom 10 og 12 meter høyt om det får vokse vilt.
Foto: Colourbox.comPå plantasjer er det imidlertid vanlig å beskjære kaffeplantene, og en normal høyde på kaffetrær som kultiveres er derfor mellom to og fire meter. Ettersom innhøstingen foregår for hånd, er det nemlig en fordel at de ikke får bli noe høyere. I tillegg er det nødvendig med omhyggelig beskjæring av greiene for å sikre høy produksjon av kaffebær.
For at kaffetrær skal trives og produsere en god avling, er de avhengige av helt bestemte klimatiske forhold. De tåler ikke frost, men bør heller ikke ha for intens varme. Den ideelle temperaturen for Coffea arabica er på mellom 18º og 21ºC, mens Coffea canephora (bedre kjent som ‘robusta’) trives på mellom 16º og 24ºC.
Kaffetrærne krever fuktig jord, men den må også ha god drenering. Jorda bør verken tørke helt ut, eller bli helt våt. Luftfuktigheten bør være være høy – minst 50 prosent. Planten trives best med bare litt direkte sollys, og skygge resten av dagen. Omtrent to timer direkte sollys om dagen, gjerne morgensol, ser ut til å være det ideelle.
Når trærne er mellom to og fem år, begynner de å bære frukt. Én til to ganger i året får treet da hvite blomster, som senere blir til små bær. Det er inne i disse bærene at vi finner kaffebønnene – hvert bær har nemlig ett eller to frø, og det er disse frøene som havner i kaffekoppen vår hver morgen.
Kaffebærene bruker mellom 6 og 9 måneder på å bli modne. En stor utfordring med kaffebærene er nettopp at de ikke blir modne samtidig. De må derfor håndplukkes, og det er da viktig å være selektiv i innhøstingen, slik at kvaliteten på kaffen blir så høy som mulig. Det er kun de modne bærene som skal plukkes, mens umodne bær skal få henge lenger, og tørre/overmodne bær skal kastes. Dette er et møysommelig arbeid – spesielt med tanke på at det går med rundt 5000 (!) kaffebønner for å produsere én kg ferdig kaffe.
Kaffe er en fantastisk og spennende drikk med en lang historie.
Hvilken metode som brukes for å foredle kaffebær etter at de er plukket, har stor betydning for kaffesmaken.
Terroir er svært avgjørende for hvordan kaffen din smaker.
Bier og andre insekter gir kaffetrær en boost.