Kaffebønner vokser på kaffetrær

Kaffeplanten kan bli mellom 10 og 12 meter høyt om det får vokse vilt.

Kaffetrær med kaffebær. Foto: Colourbox.com

Det er imidlertid vanlig å beskjære kaffeplantene som kultiveres.

Kaffetrær er eviggrønne trær eller busker. Normal høyde på et kaffetre på en plantasje er mellom to og fire meter, men kan bli så høyt som 12 meter dersom det får vokse vilt.

Ettersom en stor del av innhøstingen foregår for hånd, er det en fordel at kaffetrærne ikke får vokse høyere enn opptil fire meter. Dette letter nemlig innhøstingen. I tillegg er det nødvendig med omhyggelig beskjæring av greinene for å sikre rikelig produksjon av kaffebær.

Hvite blomster blir til kaffebær

Når trærne er mellom to og fem år, begynner de å bære frukt. En til to ganger i året får treet hvite blomster som senere blir til små bær. Inne i disse bærene ligger det en kjerne som består av en eller to kaffebønner. Det går med rundt 5000 kaffebønner for å produsere én kilo ferdig malt kaffe.

Kaffetrær er avhengig av klimatiske forhold

For at kaffetrær skal trives og produsere en god avling, er de avhengige av bestemte klimatiske forhold. Kaffetrær tåler ikke frost, men de bør heller ikke ha for intens varme. De krever fuktig jord, men som også har god drenering. Planten trives best med kun litt sollys, og skygge resten av dagen. To timer direkte sollys om dagen ser ut til å være det ideelle.

Selektiv innhøsting

Det tar mellom 2 og 4 år før kaffetrær begynner å produsere kaffebær, avhengig av om kaffetreet ble plantet som et bær eller som en stikling. Når kaffebærene er modne, håndplukkes de. En av utfordringene er at kaffebærene ikke modnes samtidig. Det er derfor viktig med selektiv innhøsting slik at kvaliteten på kaffen blir så høy som mulig. Det er kun de modne røde bærene som skal plukkes, mens de umodne grønne bærene og de tørre svarte bærene skal unngås.

Relaterte artikler