Perlebær omtales også som «kaffens sjampanje».
Mens vanlige kaffebønner har én flat side, er perlebær helt runde. Foto: Colourbox.comVanligvis har hvert kaffebær to kaffebønner. Disse har én rund side, og én litt flatere side hvor kaffebønnene har ligget inntil hverandre. Pærlebær, også kjent som peaberries, er kaffebær som kun har én kaffebønne. Disse bønnene er mindre og helt runde, og har fått navnet sitt nettopp fordi de ser litt ut som perler.
Perlebær er en naturlig mutasjon av kaffebærene. Mutasjonen skjer svært sjelden – kun 5 % av kaffebær inneholder kun én kaffebønne. Det er ingen som vet hvorfor eller hvordan denne mutasjonen oppstår, og det er derfor ikke mulig å avle frem kaffetrær som aldri får perlebær, eller trær som kun får perlebær.
Veldig lenge ble perlebær sett på som dårligere enn vanlige kaffebønner, og ble derfor kastet. Grunnen til dette er at perlebærene krever en særegen brenneteknikk. Ikke bare er perlebærene mindre og rundere enn vanlige kaffebønner, men de har også høyere tetthet. Dette gjør at varmen under brenningen sprer seg annerledes gjennom bønnene. Dersom de brennes sammen med vanlige kaffebønner, vil derfor den ferdige kaffen få dårligere kvalitet.
I dag sies det imidlertid gjerne at perlebær er bedre enn vanlige kaffebønner, og at de har en overlegen smaksprofil. Oppfatningen er nemlig at næringsstoffene i kaffebæret ikke trenger å fordeles mellom to kaffebønner, men at alt går til det ene perlebæret.
Kaffeeksperter verden over er imidlertid uenige om hvorvidt dette stemmer eller ikke. Kvaliteten til perlebærene påvirkes nemlig av de samme variablene som påvirker kvaliteten til vanlige kaffebønner, slik som dyrkingsforhold og foredlingsmetode. På grunn av dette kan det finnes perlebær av både høy og lav kvalitet, på samme måte som med kaffebønner ellers. Høykvalitets perlebær er altså et resultat av mer enn bare mutasjon.
Perlebær er vanligvis dyrere enn vanlige kaffebønner, men dette har ikke nødvendigvis noe med kvaliteten å gjøre. Dette handler rett og slett om at perlebærene er sjeldne, og at de i tillegg må de sorteres ut for hånd og brennes separat fra de andre kaffebønnene.
Uavhengig av dette er det bred enighet om at perlebær smaker annerledes enn vanlige kaffebønner. Smaken minner selvsagt om smaken til de vanlige kaffebønnene fra det samme treet, men likevel vil man kunne kjenne forskjell på perlebærene og de vanlige bønnene. Perlebærene har vanligvis mer syrlighet og sødme, og smakene er mer konsentrerte og komplekse. I tillegg har de en noe lettere kropp.
Kilder: buddhascup.com, perfectdailygrind.com
En luksuriøs og smakfull kaffe fra Kona-distriktene på Big Island.
Popkornmaskiner egner seg overraskende godt til å brenne kaffe. Her får du fremgangsmåten på hvordan det gjøres!
Med utpreget sødme og fruktighet er kaffen perfekt å drikke om sommeren.
Noen kaffebønner og blandinger smaker rett og slett bedre enn andre. Det er det flere grunner til.