En luksuriøs og smakfull kaffe fra Kona-distriktene på Big Island.
Jordsmonnet i Kona-distriktene gir ypperlige groforhold for kaffetrær. Foto: Colourbox.comI motsetning til hva mange tror, er ikke Kona-kaffe en særegen kaffesort – den refererer til flere typer arabicakaffe. Det som gjør kaffen så spesiell er hvor den dyrkes. På samme måte som at sjampanje kun kan kalles sjampanje når druene er dyrket i Champagne, dyrkes all Kona-kaffe i Kona-distriktene på Big Island.
Kona-kaffe har en unik smak som er vanskelig å beskrive, rett og slett fordi den skiller seg ut fra andre typer kaffe. Den er søt, syrlig og lite bitter, og har en kompleks smak med preg av blomster og tropisk aroma, samt hint av nøtter, sjokolade og karamell.
Kaffen er eksepsjonell fordi Kona-distriktene egner seg usedvanlig godt til kaffedyrking. Kaffetrærne får noen timer sol om morgenen, skyer og regn om ettermiddagen, lite vind og milde temperaturer døgnet rundt. Dette i kombinasjon med et svært fruktbart og næringsrikt vulkansk jordsmonn gir ideelle vekstforhold for kaffetrær.
Kona-beltet er ikke spesielt stort – kun 30 km langt og 3 km bredt. Likevel er det i dag mellom 650 og 800 kaffeplantasjer på området, og hvert år produseres det 1,2 millioner kg prosessert Kona-kaffe. Kaffen er kjent for å ha gjennomgående høy kvalitet, og har til og med sitt eget graderingssystem.
Kaffeplantene ble introdusert til Hawaii på 1800-tallet. Det er uenighet om nøyaktig når kaffen kom til Hawaii, men noen kilder mener at det var Francisco de Paula Marín som tok med seg kaffetrær til Hawaii i 1817. Selve kaffedyrkingen begynte imidlertid ikke før i 1825, da høvding Boki av Oahu importerte kaffeplanter fra Brasil.
På dette tidspunktet var USA midt i en kristen vekkelsesbevegelse, og kristendommen ble spredd gjennom misjonsarbeid. De første misjonærene kom til Hawaii i 1820, og noen kilder mener derfor at det var misjonæren Samuel Ruggles som tok med seg de første kaffetrærne til Hawaii i 1828. Målet hans var å gjøre misjonsarbeidet økonomisk levedyktig ved å dyrke kaffe.
Den første kaffeplantasjen på Hawaii ble åpnet i 1836, og salget gikk svært bra i en periode. I 1858 ble imidlertid plantasjen forlatt, fordi det var mer lønnsomt å dyrke sukkerrør. Den engelske kjøpmannen Henry Greenwell likte imidlertid Kona-kaffen svært godt, og han tok derfor med seg en kaffetønne til en internasjonal utstilling i Wien i 1873. Dette skapte oppmerksomhet rundt kaffen, og flere investorer etablerte store kaffeplantasjer i Kona-distriktene.
Da de globale kaffeprisene kollapset i 1899, ble de store plantasjene delt opp i mange små kaffegårder. Innen 1930 var det over 1000 gårder i området. Frem til 1980-tallet var kaffesalget varierende, men kaffeproduksjonen klarte likevel å holde seg gående.
På 80-tallet ble Kona-kaffe markedsført og etablert som et gourmetprodukt, og kaffegårdene begynte å tiltrekke seg kaffeentusiaster som søkte unike produkter. Siden den tid har kaffen vært svært populær og ettertraktet.
Kilde: sprudge.com, wikipedia.org, sfgate.com
Undergruppene av Arabica-kaffen markedsføres ofte med egne navn som forteller om kaffens opprinnelse og ulike smaksretninger.
Alt tyder på at det er et marked for kvalitetsrobusta.
Den har visstnok også en eksepsjonell smaksprofil.
Med utpreget sødme og fruktighet er kaffen perfekt å drikke om sommeren.