Geisha-kaffe er en av verdens mest ettertraktede kaffetyper

Men hva er egentlig Geisha-kaffe, og hvorfor er det så bra?

Et vannfargemaleri av modne og umodne kaffebær på en grein Geisha er en av de beste kaffetypene i verden. Foto: Colourbox.com

Dersom man er kaffeinteressert, er sannsynligheten stor for at man har hørt om Geisha-kaffe. De som har smakt kaffevarianten forteller at den har en helt særegen smak som skiller seg ut fra all annen kaffe. Men hva er det som gjør kaffen så spesiell, og hvorfor er den så dyr? Og ikke minst – er den verdt prisen?

Geisha-kaffe er en av de mest eksklusive kaffetypene som finnes. Den kommer originalt fra Gori Gesha-skogen i Etiopia, men på 1950-tallet ble kaffen fraktet via Costa Rica til Panama. Selv om det finnes flere land som dyrker og produserer Geisha, er det den panamanske kaffen som er verdensberømt. Kaffeplantasjen Hacienda la Esmeralda var en av de første plantasjene i Panama som tok imot kaffen, og det er fortsatt denne plantasjen som i dag dyrker en av de mest ettertraktede Geishaene.

Geisha eller Gesha?

Det egentlige navnet til Geisha-kaffe er Gesha, slik som området den kommer fra. Før kaffen ble verdenskjent i 2004, ble den dyrket og solgt under dette navnet. En rekke misforståelser gjorde imidlertid at kaffen ble kjent under navnet Geisha, det samme navnet som de tradisjonelle japanske kunstnerne og underholderne. Gesha er derfor det «korrekte» navnet, men siden kaffen er bedre kjent under «feil» navn, har vi valgt å bruke det navnet i denne artikkelen.

Nærbilde av røde og modne kaffebær på en grein

Selv om kaffens egentlige navn er «Gesha», er den bedre kjent som «Geisha». Foto: Colourbox.com

Hva smaker Geisha?

I 2004 ble Geisha kåret til den beste kaffen på den årlige kaffeauksjonen «Best of Panama», og 250 gram kaffe ble solgt for $350 (omtrent 3000 norske kroner). Dette var en ny rekord på tidspunktet, men kaffen har slått sin egen rekord en rekke ganger siden. Etter auksjonen i 2004 ble kaffen verdensberømt nærmest over natten.

Kaffeeksperter verden over har beskrevet Geisha som en kaffe uten motstykke. Smaken beskrives som søt, fruktig, floral og te-lignende, med en myk og silkeaktig tekstur. Kaffen kan ha hint av mango, papaya, sitrusfrukter og guava, samt andre tropiske frukter.

Også kaffens aroma er i en klasse for seg selv. Noen kaffekjennere beskriver den som parfymelignende, med hint av jasmin, roser og bergamot.

Specialty Coffee Association (SCA) har et rangeringssystem når det kommer til spesialkaffe. Her får ulike kaffetyper en score basert på en rekke variabler, hvor høyeste mulige poengsum er 100. Geisha har fått hele 94,1 poeng – det høyeste som noen gang har vært gitt.

Grunnen til at kaffen er så eksepsjonell har mye å gjøre med selve kaffeplanten. Den har helt spesielle karakteristikker som gjør at den skiller seg fra andre kaffeplanter, og som gjør at kaffen smaker fruktigere og søtere enn annen kaffe. I tillegg er foredlingsmetoden og kaffebrenningen av Geisha-kaffe helt unik. Alle kaffebønnene blir håndplukket, og deretter tørket i 8 dager eller til bønnene oppnår ideell fuktighet. Deretter brennes de på en helt særegen måte.

Nærbilde av en hånd som plukker modne kaffebær fra et kaffetre

All Geisha-kaffe håndplukkes. Foto: Colourbox.com

Hvorfor er kaffen så dyr?

På «Best of Panama» i 2020 ble 450 gram Geisha-kaffe solgt for $1300 – tilsvarende omtrent 11.500 norske kroner. En vanlig pris kan imidlertid ligge på «kun» 11.000 kroner per kilo. Dette gjør kaffen til en av verdens dyreste.

En av grunnene til den høye prisen er at kaffen er vanskelig å dyrke – mye vanskeligere enn andre kaffetyper. Kaffebærene krever et helt spesifikt dyrkningsmiljø for å utvikle seg på riktig måte. Blant annet må planten dyrkes på en viss høyde, helst over 1700 moh. I tillegg har den en fotosyntese som ikke er spesielt effektivt, og et dårlig rotsystem. Dette gjør at kaffeplantene produserer omtrent halvparten så mye kaffe som «vanlige» kaffetrær.

Hovedgrunnen er imidlertid at etterspørselen er høyere enn produksjonen. Siden kaffeplanten er lite produktiv og krever helt spesielle dyrkingsforhold, er det kun mulig å produsere en viss mengde Geisha-kaffe i året. Etterspørselen blir dermed så høy at produsenter og kaffebarer må by på kaffen på kaffeauksjoner for å få tak i den, noe som gjør at prisen presses opp.

Er Geisha verdt prisen?

Alle som har smakt og drukket Geisha er imidlertid enige om at kaffen er verdt prisen – så lenge man elsker kaffe og ønsker å få nye kaffeopplevelser. Dersom man bare drikker én eller to kopper kaffe i uka, er det imidlertid ikke sikkert man klarer å kjenne de subtile forskjellene i smak og aroma som gjør kaffen unik. Det er imidlertid verdt pengene for de som elsker kaffe og ønsker å oppleve den verdensberømte smaken og aromaen som kaffen har å by på.

Som med all kaffe er det viktig å brygge den på riktig måte for å få et godt resultat. Geisha er intet unntak. Dersom du er så heldig å ha fått tak i en pose med Geisha-kaffe, bør du altså gjøre deg ekstra flid med bryggingen. Eksperter anbefaler å brygge Geisha som filterkaffe, enten i trakter eller håndbrygg. De anbefaler også å drikke kaffen uten melk, sukker eller andre tilsetninger.

Kilder: craftcoffeeguru.com, homegrounds.co, Wikipedia.org, perfectdailygrind.com

Relaterte artikler