Arabica – den viktigste kaffetypen

Undergruppene av Arabica-kaffen markedsføres ofte med egne navn som forteller om kaffens opprinnelse og ulike smaksretninger.

Kaffebønner er blitt brukt til å skrive "100 % ARABICA". En kopp med kaffe i øvre venstre hjørne. Noen kjente arabicavarianter er Bourbon, Typica, Caturra og Blue Mountain. Foto: Colourbox.com

Arabica-kaffe er den viktigste av de tre hovedsortene kaffe.

Det finnes tre hovedtyper av kaffeplanten: Arabica, Robusta og Liberica. Det er førstnevnte kaffetype som er den viktigste, både i kommersiell sammenheng og ikke minst når det kommer til smaksrikdom og kvalitet. I Norge står den for omtrent 98 prosent av all kaffe som importeres.

De ulike kaffetypene har en rekke undergrupper. Undergruppene av Arabica-kaffen markedsføres ofte med egne navn som forteller om kaffens opprinnelse og ulike smaksretninger.

Hver undergruppe, eller variant, har sin egen smak og karakteristikk. Dette avhenger av blant annet klima, vekstforhold og terroir. Smaken blir også påvirket av hvordan bønnene blir bearbeidet og brent etter plukkingen. Det finnes flere forskjellige foredlingsmetoder, og det er vanlig å skille mellom tørr metode og våt metode. Tørr metode kalles også for «uvasket» kaffe, og våt metode for «vasket» kaffe. Vasket kaffe oppleves gjerne som noe syrligere enn uvasket kaffe.

Kjente varianter av Arabica

Noen kjente varianter er Bourbon, Typica, Caturra og Blue Mountain. Variasjonen innenfor Arabica-kaffe kan du blant annet oppleve når du drikker kaffe fra serien «Coffee of the World» fra JOH. JOHANNSON KAFFE. For eksempel er den etiopiske «Yirgacheffe»-kaffen en Typica-variant, mens den guatemalske «Fica la Morena» er en blanding av Bourbon og Caturra.

Dersom det står «single origin» på kaffeposen, kommer kaffebønnene fra samme region. Dersom det står «single estate», innebærer det at kaffen kommer fra samme kaffegård. Som oftest vil en god kaffe være en blanding (ofte kalt blend) av ulike typer Arabica.

Arabicas fremtid

Dessverre kan det se ut til at Arabica har en dyster fremtid i møte. På grunn av den globale oppvarmingen og temperaturendringer, står favorittkaffen vår i fare for å bli utryddet.

Relaterte artikler