Undergruppene av Arabica-kaffen markedsføres ofte med egne navn som forteller om kaffens opprinnelse og ulike smaksretninger.
Noen kjente arabicavarianter er Bourbon, Typica, Caturra og Blue Mountain. Foto: Colourbox.comSelv om det finnes 130 ulike kaffearter, er det kun tre stykker som regnes som såkalte «hovedtyper» – Coffea arabica, Coffea canephora (robusta) og Coffea liberica. Det er som nevnt arabica som er den viktigste kaffesorten, både i kommersiell sammenheng og når det kommer til kvalitet og smaksprofil. I Norge står den for omtrent 98 prosent av alle kaffe som importeres.
De ulike kaffesortene har mange underarter, eller varianter. Hver kaffevariant har sin egen smak og karakteristikk. De ulike smaksprofilene skyldes blant annet kaffevariantenes ulike genetikk, men også klima, vekstforhold og terroir påvirker kaffens endelige smak. I tillegg er det store variasjoner avhengig av hvordan kaffebønnene bearbeides og brennes etter innhøsting. For eksempel er det stor forskjell på såkalt «tørr» og «våt» foredlingsmetode; mens tørket kaffe får mer sødme, blir vasket kaffe syrligere.
De ulike arabicavariantene markedsføres gjerne med egne navn som forteller om kaffens opprinnelse og dens unike smaksegenskaper. Noen kjente arabicavarianter er bourbon, typica, caturra og geisha. Variasjonen innenfor arabicakaffe kan du blant annet oppleve når du drikker kaffe fra serien Coffee of the World fra JOH. JOHANNSON KAFFE. For eksempel er den etiopiske «Yirgacheffe»-kaffen en typicavariant, mens den guatemalske «Fica la Morena» er en blanding av bourbon og caturra.
Du har kanskje lagt merke til at det noen ganger står «single origin» eller «single estate» på kaffeposen. Førstnevnte betyr at kaffebønnene kommer fra samme region, mens sistnevnte betyr at kaffen kommer fra samme kaffegård. Som oftest vil en god kaffe være en blanding (ofte kalt blend) av ulike typer arabica.
Dessverre kan det se ut til at arabica har en dyster fremtid i møte. På grunn av den globale oppvarmingen og temperaturendringer står favorittkaffen vår nemlig i fare for å bli utryddet. Det arbeides derfor hardt for å avle frem nye såkalte kaffehybrider, som har den gode smaksprofilen vi alle elsker, samtidig som den er mer motstandsdyktig mot klimaendringer, sykdommer og skadedyr.
Men hva er egentlig Geisha-kaffe, og hvorfor er det så bra?
Med utpreget sødme og fruktighet er kaffen perfekt å drikke om sommeren.
En luksuriøs og smakfull kaffe fra Kona-distriktene på Big Island.
Denne kaffen var en av de første kaffetypene som ble markedsført som spesialkaffe.