Arabica – den viktigste kaffetypen

Undergruppene av Arabica-kaffen markedsføres ofte med egne navn som forteller om kaffens opprinnelse og ulike smaksretninger.

Kaffebønner er blitt brukt til å skrive "100 % ARABICA". En kopp med kaffe i øvre venstre hjørne. Noen kjente arabicavarianter er Bourbon, Typica, Caturra og Blue Mountain. Foto: Colourbox.com

Arabica står for omtrent 60 prosent av verdens kaffeproduksjon, og er dermed den viktigste kaffearten vi har.

Selv om det finnes 130 ulike kaffearter, er det kun tre stykker som regnes som såkalte «hovedtyper» – Coffea arabica, Coffea canephora (robusta) og Coffea liberica. Det er som nevnt arabica som er den viktigste kaffesorten, både i kommersiell sammenheng og når det kommer til kvalitet og smaksprofil. I Norge står den for omtrent 98 prosent av alle kaffe som importeres.

Kjente varianter av arabica

De ulike kaffesortene har mange underarter, eller varianter. Hver kaffevariant har sin egen smak og karakteristikk. De ulike smaksprofilene skyldes blant annet kaffevariantenes ulike genetikk, men også klima, vekstforhold og terroir påvirker kaffens endelige smak. I tillegg er det store variasjoner avhengig av hvordan kaffebønnene bearbeides og brennes etter innhøsting. For eksempel er det stor forskjell på såkalt «tørr» og «våt» foredlingsmetode; mens tørket kaffe får mer sødme, blir vasket kaffe syrligere.

De ulike arabicavariantene markedsføres gjerne med egne navn som forteller om kaffens opprinnelse og dens unike smaksegenskaper. Noen kjente arabicavarianter er bourbon, typica, caturra og geisha. Variasjonen innenfor arabicakaffe kan du blant annet oppleve når du drikker kaffe fra serien Coffee of the World fra JOH. JOHANNSON KAFFE. For eksempel er den etiopiske «Yirgacheffe»-kaffen en typicavariant, mens den guatemalske «Fica la Morena» er en blanding av bourbon og caturra.

Du har kanskje lagt merke til at det noen ganger står «single origin» eller «single estate» på kaffeposen. Førstnevnte betyr at kaffebønnene kommer fra samme region, mens sistnevnte betyr at kaffen kommer fra samme kaffegård. Som oftest vil en god kaffe være en blanding (ofte kalt blend) av ulike typer arabica.

Arabicas fremtid

Dessverre kan det se ut til at arabica har en dyster fremtid i møte. På grunn av den globale oppvarmingen og temperaturendringer står favorittkaffen vår nemlig i fare for å bli utryddet. Det arbeides derfor hardt for å avle frem nye såkalte kaffehybrider, som har den gode smaksprofilen vi alle elsker, samtidig som den er mer motstandsdyktig mot klimaendringer, sykdommer og skadedyr.

Relaterte artikler