Denne kaffen var en av de første kaffetypene som ble markedsført som spesialkaffe.
Ekte Jamaican Blue Mountain Coffee dyrkes i Blue Mountain-regionen på Jamaica. Foto: Colourbox.comJamaican Blue Mountain coffee har en smaksprofil som er helt unik. Kaffen er kjent for å ha en mild smak med mye sødme, fullstendig uten bitterhet. Den er floral og kremet med lett syrlighet, og hint av urter, nøtter og sjokolade. Den beskrives gjerne som silkemyk, fyldig og godt balansert.
Siden kaffen har en nydelig smaksprofil og begrenset tilgjengelighet, er prisen også deretter – én kg kan koste over 1000 kroner. Dette gjør den til en av verdens dyreste kaffetyper.
Det er ikke slik at all kaffe fra Jamaica er Jamaican Blue Mountain coffee. Det er visse kriterier som må oppfylles for at kaffen skal regnes som ekte JBM-kaffe.
Det er disse tre faktorene som gjør at kaffen får sin særegne smaksprofil. Blue Mountain-regionen har noe av det bratteste terrenget i verden, og de kjølige temperaturene i fjellet sørger for at kaffen får en lang modningstid. Området har rikelig med regn og skydekke, og jordsammensetningen er perfekt for kaffedyrking. Alt dette er med på å gi kaffen sin komplekse smaksprofil.
Nettopp fordi Jamaican Blue Mountain coffee regnes som en av verdens beste kaffetyper, er det dessverre mange som prøver å selge sin kaffe som Jamaican Blue. Ekte JBM-kaffe kommer imidlertid alltid med et ekthetsbevis utstedt av Jamaica Agricultural Commodities Regulatory Authority, noe annen kaffe ikke gjør.
De følgende kaffetypene er ikke JBM-kaffe:
Det er altså kun Jamaican Blue Mountain-kaffe som dyrkes i Blue Mountain-regionen som kan klassifiseres og selges som ekte JBM-kaffe.
Kilder: perfectdailygrind.com, Wikipedia.org, kauaicoffee.com
Har du noen gang lurt på hva som egentlig er forskjellen på kaffe fra ulike land og verdensdeler?
Nye kaffegener er viktig for fremtiden til kaffeproduksjon.
De tre viktigste kaffesortene er arabica, robusta og liberica.
Med utpreget sødme og fruktighet er kaffen perfekt å drikke om sommeren.