Hva er Jamaican Blue Mountain coffee?

Denne kaffen var en av de første kaffetypene som ble markedsført som spesialkaffe.

Bilde fra Jamaica Blue Mountain-området Ekte Jamaican Blue Mountain Coffee dyrkes i Blue Mountain-regionen på Jamaica. Foto: Colourbox.com

Kaffe har blitt dyrket på Jamaica siden 1700-tallet, og landet har fått omdømme som en kaffenasjon som leverer produkter av særdeles høy kvalitet. Mer spesifikt gjelder dette kaffen Jamaican Blue Mountain coffee (JBM-kaffe), som har blitt etablert som et gourmet- og luksusprodukt. Kaffen har blitt markedsført som spesialkaffe helt siden 1940-tallet, som en av verdens første.

Jamaican Blue Mountain coffee har en smaksprofil som er helt unik. Kaffen er kjent for å ha en mild smak med mye sødme, fullstendig uten bitterhet. Den er floral og kremet med lett syrlighet, og hint av urter, nøtter og sjokolade. Den beskrives gjerne som silkemyk, fyldig og godt balansert.

Siden kaffen har en nydelig smaksprofil og begrenset tilgjengelighet, er prisen også deretter – én kg kan koste over 1000 kroner. Dette gjør den til en av verdens dyreste kaffetyper.

Hva er Jamaican Blue Mountain coffee?

Det er ikke slik at all kaffe fra Jamaica er Jamaican Blue Mountain coffee. Det er visse kriterier som må oppfylles for at kaffen skal regnes som ekte JBM-kaffe.

 1. Dyrkingsområde
  Kaffen må dyrkes i Blue Mountain-regionen på østsiden av øya, nord for Kingston. Her er det et avgrenset dyrkingsområde på 6000 hektar.

 2. Dyrkingshøyde
  Kaffen må dyrkes minst 915 meter over havet for at den skal regnes som JBM-kaffe.

 3. Kaffevariant
  Det som virkelig skiller Jamaican Blue Mountain fra annen kaffe, er at den er en helt unik kaffevariant. JBM-kaffe er en kultivar av arabicavarianten Typica. Forvirrende nok har denne kultivaren fått navnet Jamaica Blue Mountain.

Det er disse tre faktorene som gjør at kaffen får sin særegne smaksprofil. Blue Mountain-regionen har noe av det bratteste terrenget i verden, og de kjølige temperaturene i fjellet sørger for at kaffen får en lang modningstid. Området har rikelig med regn og skydekke, og jordsammensetningen er perfekt for kaffedyrking. Alt dette er med på å gi kaffen sin komplekse smaksprofil.

En person plukker Jamaica Blue Coffee-kaffebær fra et kaffetre

Ekte JBM-kaffe kommer alltid med et ekthetsbevis. Foto: Colourbox.com

Hva er ikke Jamaican Blue Mountain Coffee?

Nettopp fordi Jamaican Blue Mountain coffee regnes som en av verdens beste kaffetyper, er det dessverre mange som prøver å selge sin kaffe som Jamaican Blue. Ekte JBM-kaffe kommer imidlertid alltid med et ekthetsbevis utstedt av Jamaica Agricultural Commodities Regulatory Authority, noe annen kaffe ikke gjør.

De følgende kaffetypene er ikke JBM-kaffe:

 • Jamaica High Mountain Supreme
  Denne dyrkes på Jamaica, men ikke nødvendigvis i Blue Mountain-regionen. Den dyrkes også på mellom 460 og 915 meter over havet, altså en lavere høyde enn ekte JBM-kaffe.
 • Blue Mountain Jamaica 100% Arabica, eller andre varianter av «Jamaican coffee»
  Denne kaffen dyrkes på Jamaica, men ikke spesifikt i Blue Mountain-regionen.
 • Blue Mountain blend
  Denne kaffen kan inneholde noe Jamaican Blue Mountain coffee, men ikke nok til å regnes som ekte JBM-kaffe.
 • Blue Mountain style
  Denne kaffen trenger ikke nødvendigvis å inneholde noe JBM-kaffe i det hele tatt, men har gjerne en lignende brenneprofil.
 • Jamaica Blue Mountain dyrket andre steder i verden
  Kaffevarianten Jamaica Blue Mountain dyrkes også andre steder i verden, blant annet i Kenya, Kamerun og Colombia. Denne kaffen regnes heller ikke som ekte Jamaican Blue Mountain, fordi den mangler egenskapene som kommer som resultat av dyrkingsområdet.

Det er altså kun Jamaican Blue Mountain-kaffe som dyrkes i Blue Mountain-regionen som kan klassifiseres og selges som ekte JBM-kaffe.

Kilder: perfectdailygrind.com, Wikipedia.org, kauaicoffee.com

Relaterte artikler