Forskjellen på Single Origin, Single Estate og blandinger

Alle begrepene betegner kaffe. Vet du hva du kjøper?

Kaffebønner blir sortert. Foto: Andrew Marinkovich/ICP

På enkelte kaffeposer har du kanskje lagt merke til at det står Single Origin eller Single Estate?  Den vanligste varianten er imidlertid en blanding eller «blend».

Single Origin, Single Estate og blend er alle betegnelser som sier noe om hvor kaffebønnene kommer fra.

Single Origin

Single Origin er en betegnelse på kaffebønner dyrket i en region som kjennetegnes av bestemte særtrekk ved jordsmonn og øvrige dyrkingsforhold.

Dette omfatter faktorer som for eksempel høyde over havet, middeltemperatur og nedbørsgrad – noe som igjen påvirker kaffens kvalitet.

Det gjør at hver enkelt region har naturgitte forutsetninger som bidrar til å sette smak på kaffen som dyrkes i området. Det samme gjelder når  jordsmonn og øvrige naturgitte forhold bidrar til ulike smaksopplevelser når du drikker vin fra ulike vindistrikter.

Eksempler på Single Origin-kaffe vil du finne i Coffee of the World-serien, deriblant Chaparral Colombia, som bærer preg av å være dyrket i godt jordsmonn i høylandet.

Single Estate

Betegnelsen Single Estate gis til kaffebønner som er produsert på en bestemt kaffegård, noe som gjør kaffen 100 prosent sporbar.

Kaffeblandinger

Den vanligste typen av kaffen som selges i Norge er en blend, det vil si en blanding av kaffebønner fra flere steder. Bønnene kan komme fra ulike plantasjer, regioner eller land, og er nøye sammensatt for å få frem en bestemt smak. Å blande kaffe kan gi en mer kompleks smak, samtidig som noen bønner blir bedre når de blandes med andre.

Når man kan blande ulike bønner, får man lettere et forutsigbart produkt. Det er viktig, for de kjente kaffemerkene skal helst være så lik som mulig over tid.

Når kaffen kommer til Norge, blir forskjellige typer kaffe blandet sammen for å få en mest mulig harmonisk kaffe. En blanding består vanligvis av fem til ti sorter kaffe.

Å plukke ut forskjellige typer til en perfekt blanding er både en kunst og et fag. Smaksegenskapene til de forskjellige kaffetypene endrer seg ikke bare fra art til art, men også fra år til år.

Relaterte artikler