Kan kunstig intelligens gi bedre kaffe?
Foto: Adobe FireflyFinland er det landet i verden som drikker mest kaffe; hvert eneste år drikkes det 12 kg kaffe per person. Det er derfor passende at det var et finsk kaffebrenneri, basert i Helsinki, som ønsket å undersøke om AI kunne være til hjelp også når det kommer til kaffe. Resultatet overrasket dem.
De finske kaffebrennerne gav AI en oppgave om å lage en kaffeblend som skulle passe for kaffeentusiasters ganer, og som samtidig skulle flytte grensene for det som blir sett på som konvensjonelle smakskombinasjoner. De gav den kunstige intelligensen beskrivelser av alle kaffetypene de hadde, og smaksprofilene til de ulike kaffetypene, og instruerte den deretter om å lage en ny og spennende blanding.
Den kunstige intelligensen plukket fire ulike kaffebønner fra henholdsvis Colombia, Guatemala, Etiopia og Brasil, med en overvekt av sistnevnte. Det er vanlig å kun bruke to, eller maks tre, ulike kaffetyper i en blend; det overrasket derfor kaffebrennerne at den kunstige intelligensen hadde valgt å kombinere fire ulike kaffebønner.
Etter den første testbrenningen og blindsmakingen var det imidlertid ingen tvil blant kaffeekspertene i brenneriet. Den kunstige intelligensen hadde gjort en god jobb, og det var ikke nødvendig å gjøre noen justeringer i AI-blenden.
Den kunstige intelligensen fikk også i oppgave å komme opp med en smaksbeskrivelse på kaffen, samt lage pakkeetiketten. Den beskriver kaffen som en godt balansert kaffeblend med sødme og modne frukter. Kaffen har fått navnet AI-conic.
Les mer om kaffen på aiconiccoffee.com.
Noen kaffebønner og blandinger smaker rett og slett bedre enn andre. Det er det flere grunner til.
Brenneriene sørger for at kaffen brennes slik norske forbrukere ønsker det.
Har du noen gang lurt på hva som egentlig er forskjellen på kaffe fra ulike land og verdensdeler?
De tre viktigste kaffesortene er arabica, robusta og liberica.