Kan du vanne plantene dine med restekaffe?

Det kan være fristende å vanne planter med restekaffe, men du bør da ta visse forhåndsregler.

En eldre kvinne holder en kopp med svart kaffe på et bord som har en liten spade, jord og potteplanter Skal du vanne planter med restekaffe, bør du gjøre litt research først. Foto: Colourbox.com

Det er ingen hemmelighet at man kan bruke kaffegrut som gjødsel. Og hvis kaffegrut er bra for plantene, så bør vel også kaffe være bra for dem. Eller?

Kaffe inneholder blant annet nitrogen, magnesium og kalium, som alle er byggesteiner for plantevekst. Det er derfor logisk å tenke at det kan være gunstig å vanne planter med kaffe. Dette stemmer også – til en viss grad.

Kaffe uten tilsetninger

Dersom man har litt kaffe igjen i koppen, kan det være fristende å bruke det til å vanne planter med, i stedet for å slå det ut i vasken. Avhengig av hvordan du drikker kaffen din, bør du imidlertid være litt forsiktig.

Hvis du drikker kaffe med melk eller søtningsmiddel, eller drikker en kaffe med smakstilsetninger, kan du ikke bruke kaffen til å vanne plantene med. Ikke bare kan de ta skade av det, men det kan også tiltrekke seg skadedyr. Unntaket er dersom du bruker vanlig sukker – det er nemlig ikke farlig for plantene.

Dersom du drikker kaffen svart, kan du bruke det på plantene i små mengder. Du må imidlertid vanne ut kaffen, slik at den blir svakere. Bruk 1–2 ganger så mye vann som du har kaffe, avhengig av hvor sterk kaffen er.

Fire røde amaryllisblomster

Amarylissen er en plante som godt kan få litt kaffe. Foto: Colourbox.com

Ikke alle planter liker kaffe

Kaffe inneholder syre, og ettersom de aller fleste planter foretrekker litt sur jord, kan det være sunt for dem med litt kaffe. Det finnes imidlertid noen planter som ikke skal ha sur jord. Du bør derfor undersøke hvilket pH-nivå plantene dine helst vil ha, slik at du ikke vanner feil planter med kaffe. Eksempler på planter som godt kan ha litt sur jord, er amarylliser, svibler, aloe vera-planter, gladioler, roser og begoniaer.

Selv om du har planter som liker sur jord, må du likevel passe på at du ikke bruker kaffe hver gang du vanner dem. Bruk kaffe maks én gang i uken, og gi plantene mindre kaffe enn vanlig vann. Bruk gjerne en sprayflaske, slik at det er lettere å begrense mengden kaffe du gir dem.

Vanner du for ofte med kaffe, vil jorden kunne bli for sur. Plantene kan da bli syke og dø. Et tegn på at dette har skjedd, er at bladene blir gule eller brune. Dersom uhellet først er ute, bør du potte om plantene og gi dem ny jord.

Kilder: gardeningknowhow.com

Relaterte artikler