Som oftest er det helt ufarlig, men noen ganger bør kaffen slås ut.
Gammel kaffe smaker kanskje ikke så godt, men er det farlig? Foto: Colourbox.comRiktignok vil ikke kaffen smake like godt lenger, men kanskje man ikke har tid til å lage seg en ny kopp, eller ikke vil la kaffen gå til spille. Da kan det være greit å vite når den kan drikkes, og når den kan være farlig og gjøre deg dårlig.
Som oftest er det fullstendig ufarlig å drikke gammel kaffe, enten kald eller gjenoppvarmet i mikroen. Det er nok mange som har gjort dette minst én gang, uten at det har vært noe problem.
Man bør imidlertid være klar over at bakterier i romtemperert drikke dobler seg hvert 20. minutt. Dette er spesielt viktig å huske på dersom man bruker melk i kaffen, ettersom dårlig melk kan gi matforgiftning. Melk bør helst ikke oppbevares i romtemperatur i over 2 timer, så dersom du bruker melk i kaffen, bør denne altså slås ut etter et par timer.
Kaffens kjemiske sammensetning endres når den blir kald. Dette gjelder både svart kaffe, og dersom man bruker tilsetninger som for eksempel sukker eller plantebaserte melkealternativer. Kaffe og plantebasert melk blir imidlertid ikke dårlig på samme måte som kumelk, og det er derfor helt ufarlig å drikke opp kafferestene – selv om det kanskje ikke smaker spesielt godt.
Det er heller ikke noe problem å varme kaffen i mikroen. Men dersom du ofte opplever at kaffen blir kald før du rekker å drikke den, kan det være fornuftig å investere i en termokopp eller en koppvarmer. På denne måten vil kaffen holde seg ved riktig temperatur og vil beholde den gode smaken, samtidig som bakteriene forhindres fra å dannes.
Kilde: wellandgood.com
Nå som klimakrisen truer kaffedyrkingen, er det virkelig på tide å ta grep om sløseriet. Vi gir deg fire tips.
Det er store variasjoner mellom ulike typer plantemelk.
Du bør unngå å varme vann og annen drikke i mikroen. Vet du hvorfor?
I disse oppskriftene kan du med fordel tilsette litt kaffe!