På tide å gjøre noe med kaffesvinnet!

Nå som klimakrisen truer kaffedyrkingen, er det virkelig på tide å ta grep om sløseriet. Vi gir deg fire tips.

Kaffesøl rundt en kaffekopp. Foto: Colourbox.com

Kaffesvinn i denne sammenheng gjelder all kaffe som tilberedes, men som ikke konsumeres. I et bærekraftsperspektiv er sløseriet uholdbart.

I Sverige har man klart å tallfeste hvor mye kaffe som går til spille – hele 300 kopper kaffe per person årlig! Dette tilsvarer 300 millioner liter kaffe. Det er all grunn til å tro at det er like mye kaffesvinn i Norge – om ikke mer, ettersom konsumet per person er høyere her enn i Sverige.

Kaffen er truet

Dagens kaffeproduksjon er truet på grunn av klimautfordringene. Det blir både varmere og våtere, og konsekvenser av dette er kaffeplanter som tørker ut, nye skadedyr og økt forekomst av sykdommer. Det anslås at rundt halvparten av områdene som brukes til kaffedyrking i dag, er uegnet om et par tiår. Det er særlig kvalitetskaffen Arabica som er truet. Denne situasjonen skaper store problemer for småbøndene som har kaffe som inntektskilde.

Samtidig som tilbudet av kaffe synker, øker forbruket av kaffe på verdensbasis; konsumet er doblet bare siden 1980. Konsekvensen blir trolig dårligere kvalitet og høyere priser. Med dette som bakteppe sier det seg selv at kaffesvinn er et problem.

Tips for å unngå svinn

Hva kan hver enkelt av oss gjøre for å sikre kaffe for fremtiden? Vi har funnet noen gode tips:

  • Først og fremst: Brygg og server mindre mengder av gangen, så er sjansen større for at alt blir drukket opp.
  • Hell kaffen på en termos/serveringskanne med det samme den er traktet, så holder den seg varm og friskere enn om den blir stående på trakteren. Mye traktekaffe blir helt i vasken fordi den har stått for lenge og blitt bitter!
  • Frys kafferester til isbiter og bruk dem i iskaffe eller drinker.
  • Bruk kafferester i matlaging, til marinering, til baking og i desserter.

Relaterte artikler