Varmbrygget eller kaldbrygget iskaffe – hva er forskjellen?

Begge drikkes kaldt, men de ulike bryggemetodene gir ulike smaksopplevelser.

Et glass med iskaffe, isbiter og et brunt sugerør. Selv om «iskaffe er iskaffe», blir det stor forskjell mellom iskaffe som varmbrygges og iskaffe som kaldbrygges. Foto: Colourbox.com

Varmbrygget iskaffe brygges med varmt vann og kjøles deretter ned før man gjerne tilsetter isbiter. Kaldbrygget iskaffe blir – slik navnet tilsier – brygget med kaldt vann. Hvilken bryggemetode du bør velge, avhenger av flere faktorer.

Både varmbrygget og kaldbrygget iskaffe drikkes kaldt, men de to drikkene gir ulike smaksopplevelser. Forskjellen ligger altså i bryggingen. Vi forklarer deg hvordan du kan lage de ulike variantene.

Hvor søt vil du ha kaffen?

Å brygge kald kaffe med varmt vann bevarer mye av smaksbildet fra den varme kaffen, inkludert bitterhet og syrlighet. Mens iskaffe kan oppleves som litt for bitter, gir kaldbrygget iskaffe en mer søtlig og rund smak på kaffen. Begge typene kan naturligvis tilsettes melk og søtning etter smak, men behovet er ikke like stort for kaldbrygg, ettersom kaffen blir naturlig søt.

Hvor god tid har du?

En stor forskjell mellom de to metodene er tiden det tar før kaffen er drikkeklar. Mens «standard» brygging som regel tar noen få minutter pluss tiden det tar for kaffen å kjøle seg ned, må et kaldbrygg stå i minst 12 timer, gjerne opptil 24. Det tar nemlig mye lengre tid å få frem smakene i kaffen når man bruker kaldt vann. Husk derfor å lage kaffen lenge før du blir tørst! Til gjengjeld holder det ferdige brygget seg godt i kjøleskap i opptil en uke.

Hvor mye futt ønsker du?

Når du kaldbrygger kaffe, må du bruke mer kaffe relativt til mengden vann enn hva tilfellet er for varmbrygget kaffe. Kaldbrygget kaffe har dermed et høyere innhold av koffein, og er en skikkelig oppkvikker.

Hvis du vil bevare kaffen iskald i varmen, uten å vanne den ut, er et godt tips å lage isbiter av kaffe.

Slik lager du iskaffe og kaldbrygg

Kaldbrygget iskaffe

Til 1 liter ferdig kaffebrygg

  1. Mål opp 100 gram med grovmalt kaffe.
  2. Ha kaffen i en passende beholder (f.eks. et norgesglass) og bland den ut med 1 liter kaldt vann.
  3. Rør godt om.
  4. Dekk til beholderen, og sett den på et kaldt sted, gjerne i kjøleskapet.
  5. Kaffen skal stå i minst 12 timer, opptil 24 timer. Kaffen blir sterkere jo lenger den står.
  6. Hell kaffen over på en serveringskanne gjennom ett eller to kaffefiltre. Et klede/kjøkkenhåndkle eller en finmasket sil kan også brukes.

Varmbrygget iskaffe

Til 1 liter ferdig iskaffe

  1. Brygg kaffe (60–70 gram kaffe per liter vann).
  2. La kaffen avkjøles.

Eventuelt kan du lage japansk iskaffe, hvor kaffen brygges direkte over isbiter. For at kaffen ikke skal bli vannet ut av isbitene, må du redusere vannmengden tilsvarende mengden isbiter du bruker. Bruker du for eksempel 300 gram isbiter, reduserer du til 700 ml varmt vann.

Relaterte artikler