Begge drikkes kaldt, men de ulike bryggemetodene gir ulike smaksopplevelser.
Selv om «iskaffe er iskaffe», blir det stor forskjell mellom iskaffe som varmbrygges og iskaffe som kaldbrygges. Foto: Colourbox.comBåde varmbrygget og kaldbrygget iskaffe drikkes kaldt, men de to drikkene gir ulike smaksopplevelser. Forskjellen ligger altså i bryggingen. Vi forklarer deg hvordan du kan lage de ulike variantene.
Å brygge kald kaffe med varmt vann bevarer mye av smaksbildet fra den varme kaffen, inkludert bitterhet og syrlighet. Mens iskaffe kan oppleves som litt for bitter, gir kaldbrygget iskaffe en mer søtlig og rund smak på kaffen. Begge typene kan naturligvis tilsettes melk og søtning etter smak, men behovet er ikke like stort for kaldbrygg, ettersom kaffen blir naturlig søt.
En stor forskjell mellom de to metodene er tiden det tar før kaffen er drikkeklar. Mens «standard» brygging som regel tar noen få minutter pluss tiden det tar for kaffen å kjøle seg ned, må et kaldbrygg stå i minst 12 timer, gjerne opptil 24. Det tar nemlig mye lengre tid å få frem smakene i kaffen når man bruker kaldt vann. Husk derfor å lage kaffen lenge før du blir tørst! Til gjengjeld holder det ferdige brygget seg godt i kjøleskap i opptil en uke.
Når du kaldbrygger kaffe, må du bruke mer kaffe relativt til mengden vann enn hva tilfellet er for varmbrygget kaffe. Kaldbrygget kaffe har dermed et høyere innhold av koffein, og er en skikkelig oppkvikker.
Hvis du vil bevare kaffen iskald i varmen, uten å vanne den ut, er et godt tips å lage isbiter av kaffe.
Til 1 liter ferdig kaffebrygg
Til 1 liter ferdig iskaffe
Eventuelt kan du lage japansk iskaffe, hvor kaffen brygges direkte over isbiter. For at kaffen ikke skal bli vannet ut av isbitene, må du redusere vannmengden tilsvarende mengden isbiter du bruker. Bruker du for eksempel 300 gram isbiter, reduserer du til 700 ml varmt vann.
Kaldbrygget kaffe blir mer og mer populært. Men hvilken metode gir flest antioksidanter?
Med enkelt tilleggsutstyr kan Aeropress-bryggeren din lage et smakfullt kaldbrygg.
Nitrogenet gir den kalde kaffen en frisk og søt smak, mens konsistensen blir fyldig og kremet.
Denne kaffedrikken er både frisk og fruktig!