Varmbrygget eller kaldbrygget kaffe – hvilken metode gir flest antioksidanter?

Kaldbrygget kaffe blir mer og mer populært. Men hvilken metode gir flest antioksidanter?

En barista lager varmbrygget kaffe. Kaldbrygget kaffe er noe søtere og mindre bitter enn varmbrygget kaffe. Foto: Colourbox.com

Kaffe er en god kilde til antioksidanter. Faktisk kommer så mye som 50–60 % av antioksidantene i det norske kostholdet fra kaffe. Men antioksidantinnholdet i kaffe kan variere avhengig av bryggemetode.

Kaldbrygget kaffe har blitt veldig populært de siste årene. Og selv om det finnes mye forskning om kaffe generelt, har det ikke blitt utført så mange studier på forskjellen mellom varmbrygget og kaldbrygget kaffe. For hvilken bryggemetode gir egentlig høyest innhold av antioksidanter?

Hvorfor trenger vi antioksidanter?

Kort fortalt: Kroppen produserer frie oksygenradikaler når vi forbrenner oksygen. Disse radikalene er ikke spesielt bra for oss, ettersom de angriper cellene våre. De kan skade arvestoff og forårsake kreft, og det er antioksidantene som beskytter oss mot disse frie radikalene.

Varmbrygget eller kaldbrygget kaffe?

Forskjellen mellom varmbrygget og kaldbrygget kaffe ligger i navnet – ved varmbrygget kaffe benyttes varmt vann, mens ved kaldbrygget kaffe benyttes kaldt vann. Mens varmbrygget kaffe er klar på noen minutter, skal kaldbrygget kaffe helst brygge i 12–24 timer.

Kaldbrygget kaffe blir noe søtere og mindre bitter enn varmbrygget kaffe, ettersom det varme vannet får frem bitterheten og syrligheten i kaffebønnene. Kaldbrygget kaffe har også noe høyere koffeininnhold enn varmbrygget kaffe. Men utover dette – er det egentlig noen forskjell?

Varmbrygget kaffe går av med seieren

Thomas Jefferson University i USA gjennomførte nylig en studie hvor de sammenlignet antioksidantinnholdet i varmbrygget og kaldbrygget kaffe. De testet både lysbrent og mørkbrent kaffe.

Resultatet viste at varmbrygget kaffe har det samme innholdet av antioksidanter uavhengig av om kaffebønnene er lys- eller mørkbrent. For kaldbrygget kaffe er antioksidantinnholdet minimalt mindre enn varmbrygget kaffe når det brukes lysbrente bønner. Men jo mørkere bønnene blir, jo mindre antioksidanter inneholder den kaldbryggede kaffen.

En annen studie fant også at varmbrygget kaffe hadde et høyere innhold av antioksidanter enn kaldbrygget kaffe. I denne studien testet de kun lysbrente bønner. Denne studien viste altså en større forskjell totalt sett mellom varmbrygget og kaldbrygget kaffe. Så selv om det ikke er gjennomført spesielt mange undersøkelser om dette temaet, viser tendensen at varmbrygget kaffe inneholder flere antioksidanter enn kaldbrygget kaffe.

Uansett hvilken metode du foretrekker, er rådet imidlertid klart: Ja, kaffe inneholder mye antioksidanter, men det er ikke mulig å dekke hele behovet med å drikke kaffe. Dette er fordi det finnes ulike typer antioksidanter, og noen av dem finnes rett og slett ikke i kaffe. Du behøver derfor antioksidanter også fra andre kilder, slik som bær, frukt og grønnsaker.

Relaterte artikler