Slik lager du kaldbrygget espresso!

Dette espressolignende kaldbrygget er perfekt til iskaffe.

En kopp med kaldbrygget espresso står på et bord Hva skiller kaldbrygget kaffe og kaldbrygget espresso fra hverandre? Foto: Colourbox.com

Liker du kaldbrygget kaffe? Liker du espresso? Da kommer du til å elske kaldbrygget espresso – det er nemlig det beste av begge verdener!

Vi må riktignok legge til en liten merknad; kaldbrygget espresso er ikke ekte espresso. For at noe skal regnes som espresso, må nemlig vann presses gjennom en kaffepuck med et trykk på 9 bar. Denne bryggemetoden skiller seg også fra kaldpresset espresso, hvor kaldt vann – ikke varmt! – presses gjennom en kaffepuck på samme måte som ved klassisk espresso. Dette blir derfor snarere et mer espressolignende kaldbrygg.

Kaldbrygget espresso vs. klassisk kaldbrygg

Når man lager klassisk kaldbrygget kaffe, er det vanlig å bruke grovmalt kaffe som man lar trekket i kaldt vann i kjøleskapet i 18–24 timer. Resultatet blir et mildt kaffebrygg med mye sødme og lite bitterhet. Denne kaffen kan drikkes som den er, eller brukes som base i iskaffe.

Kaldbrygget espresso lages derimot med espressomalt kaffe – altså kaffe med en svært fin malingsgrad. Deretter skal kaffen trekke i kjøleskapet i kun 12 timer. Dette er riktignok svært mye lenger enn standard espresso som blir ferdig på mellom 22 og 28 sekunder, men også vesentlig kortere enn klassisk kaldbrygg.

Etter 12 timer skal kaffen siles gjennom et kaffefilter. Det er anbefalt å bruke et tykt filter, slik at man blir kvitt alt kaffestøvet. Ved kaldbrygget espresso blir det nemlig mer kaffestøv enn ved klassisk kaldbrygg, nettopp på grunn av malingsgraden. Bruk gjerne et Chemex-filter, ettersom dette er det tykkeste papirfilteret på markedet.

På grunn av kaffestøvet vil det også ta ganske lang tid å filtrere kaffen – det er ikke uvanlig at det tar oppimot 15 minutter! Det er imidlertid verdt å sette av tid til å filtrere kaffen ordentlig, fordi den kaldbryggede espressoen da vil få en ren og klar smak.

Resultatet blir en kaldbrygget kaffe som minner mer om espresso enn klassisk kaldbrygg. Den blir både kraftigere og bitrere, men får samtidig svært mye sødme. Kaffen er derfor ypperlig å bruke i iskaffeoppskrifter med melk, ettersom kaffesmaken blir mer utpreget enn ved klassisk kaldbrygg.

En skål med finmalt kaffe står på en seng av hele kaffebønner

Vanligvis bruker man grovmalt kaffe ved kaldbrygg, men her skal man bruke finmalt. Foto: Colourbox.com

Slik gjør du det

Fremgangsmåten for å lage kaldbrygget espresso er den samme som ved klassisk kaldbrygg. Det er imidlertid svært viktig å velge riktig kaffe! Bruk mørkbrent kaffe, aller helst espressobønner, for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso eller Kalossi Blend Espresso fra Coffee of the World.

Ingredienser

  • 75 gram finmalt kaffe
  • 800 ml vann

Fremgangsmåte

  1. Mal kaffebønnene til espressomalt – kaffen skal være litt finere enn bordsalt.
  2. Hell den malte kaffen i en mugge eller lignende.
  3. Fyll opp med kaldt vann, og rør til all kaffen er godt fuktet. Dette sørger for en bedre ekstraksjon.
  4. Sett et lokk på muggen og putt den i kjøleskapet. La kaffen trekke i 12 timer.
  5. Hell den kaldbryggede espressoen gjennom et kaffefilter over i en ny mugge. Obs! Dette kan ta litt tid.
  6. Drikk den kaldbryggede espressoen som den er, gjerne med isbiter, eller bruk den som en base i iskaffe!

Relaterte artikler