Espressoens svar på kaldbrygget kaffe.
Slik navnet tilsier, lages kaldpresset espresso med kaldt vann. Foto: Colourbox.comKort fortalt skal vann på mellom 91º og 96ºC presses gjennom en kaffepuck med et trykk på 9 bar. Prosessen skal ikke ta mer enn 22–28 sekunder. De siste årene har man imidlertid begynt å eksperimentere med denne fremgangsmåten, og en av variablene som har vært endret på er vanntemperaturen. For hva skjer hvis man bruker kaldt vann, og får en såkalt kaldpresset espresso?
For at noe skal regnes som en kaldpresset espresso, er det visse kriterier som må oppfylles. Blant annet må den lages med det samme trykket som en vanlig espresso. Espressoen krever altså en såkalt «aktiv ekstraksjon» – at et aktivt trykk presser vannet gjennom kaffen – og er derfor ikke det samme som kaldbrygget kaffe.
De fleste espressomaskiner varmer opp vann automatisk, og som oftest er det ikke mulig å slå av denne funksjonen. Den enkleste måten å lage kaldpresset espresso på er derfor å bruke en manuell espressomaskin, for eksempel Flair Espresso. Her må man varme opp vannet separat, og det er derfor uproblematisk å helle kaldt vann i maskinen i stedet for kokende vann.
Det er imidlertid viktig å være klar over at kaldt vann er mindre effektivt når det kommer til å ekstrahere smak og aroma fra kaffebønnene. Det betyr at man bør gjøre visse grep for å få maksimalt med smak. For eksempel kan det lønne seg å bruke mer kaffe enn man vanligvis ville gjort, og samtidig male kaffen finere. Dette resulterer i økt ekstraksjon, som igjen gir en mer intens smak og aroma.
I tillegg kan det være fornuftig å gjennomføre en pre-infusjon av kaffen. Dette gjøres ved å presse litt av vannet gjennom kaffepucken, til det kommer noen dråper espresso ut. Deretter venter man i 120 til 180 sekunder. På denne måten fuktes kaffen, og vannet får mer tid til å hente ut smak og aroma. Deretter presser man vannet gjennom på vanlig måte.
Kaldpresset espresso er søtere og mildere enn vanlig espresso. Dersom du lager en vanlig espresso og kjøler den ned over is, vil du få en kaffe som er bitrere og med mer tanniner enn den kaldpressede espressoen. Forskjellen her minner altså litt om forskjellen mellom kaldbrygget og varmbrygget kaffe.
Selv om kaldpresset espresso kan minne litt om kaldbrygget kaffe, er det likevel vesentlige forskjeller mellom dem. Espressoen har en kraftigere smak og aroma, ettersom den har blitt mer effektivt ekstrahert. Mens kaldbrygget kaffe er mild og søt, får du mer syrlighet og en mer utpreget aroma i espressoen. Du får rett og slett en mer intens kaffe.
Kaldpresset espresso kan brukes på samme måte som vanlig espresso. Man kan for eksempel bruke den til å lage alle typer kalde espressobaserte drikker, slik som islatte. Man slipper da at kaffen vannes ut av isbiter.
Kaldpresset espresso er også perfekt å bruke i cocktails, og resultatet blir en søtere drink med kraftig og god kaffesmak. I tillegg passer det ypperlig til for eksempel affogato; man får da en litt annerledes vri på desserten, hvor iskremen ikke smelter i kontakt med espressoen.
Kilde: perfectdailygrind.com
Vi bruker unødvendig mye kaffe når vi lager espresso, hevder en ny studie.
Kanalisering gir lite god kaffe, og er noe man ønsker å unngå.
Begge drikkes kaldt, men de ulike bryggemetodene gir ulike smaksopplevelser.
Synes du det er vanskelig å tampe espressoen riktig? Da kan PUQpress være løsningen.