Lag bedre espresso med PUQpress – en automatisk tamper!

Synes du det er vanskelig å tampe espressoen riktig? Da kan PUQpress være løsningen.

En barista bruker PUQpress mini til å tampe kaffe PUQpress er et must for alle ihuga hjemmebaristaer. Foto: PUQpress

Du har helt sikkert sett baristaer tampe kaffe når de lager espresso. Etter å ha fylt opp portafilteret med finmalt kaffe, skal man nemlig presse sammen kaffen til en såkalt ‘kaffepuck’. Det er denne prosessen som heter tamping. For at espressoen skal bli god, er det helt avgjørende at man gjør dette riktig. Det er her PUQpress kommer inn i bildet.

PUQpress er verdens første automatiske tamper. Ikke bare gjør den at man sparer tid og energi, men ettersom den eliminerer menneskelige feil, sørger den også for at man får bedre og mer konsekvente resultater.

PUQpress er en genial maskin som passer like godt hjemme som på kaffebarer. Foto: PUQpress

Hvorfor er tamping så viktig?

Tamping ser kanskje ikke så komplisert ut, men det ligger mye teknikk bak den tilsynelatende enkle prosessen. Først skal man presse forsiktig ned, slik at kaffen får en rett overflate. Deretter skal man presse hardere, og bruke et jevnt trykk på ca. 15 kilo – intet mer, intet mindre! Man må også passe på å tampe rett ned, slik at hele kaffepucken får samme tykkelse og tetthet. Tamping er altså noe som krever mye tid og øvelse for å mestre.

Tamper man ikke riktig, vil man få en ujevn kaffeekstraksjon. Dersom man for eksempel tamper for hardt, for svakt eller skjevt, vil man kunne oppleve noe som heter kanalisering. Dette er når vannet lager små kanaler i kaffepucken. Resultatet blir da at noe av kaffen blir overekstrahert og noe blir underekstrahert, i tillegg til at man ikke får ekstrahert nok smak fra kaffen. Espressoen blir da både sur, bitter og svak. Den blir med andre ord ikke spesielt god.

En barista holder et portafilter med kaffe som har blitt tampet av en PUQpress mini

PUQpress sørger for helt perfekt tamping. Foto: PUQpress

Hvorfor PUQpress?

Det er ikke nødvendigvis så enkelt å vite når man tamper med et trykk på 15 kilo, og det er også utfordrende å klare å holde dette trykket jevnt hele veien. PUQpress gjør imidlertid dette helt automatisk. Man stiller selv inn hvilket trykk som skal brukes, og deretter er det bare å sette portafilteret inn i maskinen og la den gjøre resten av arbeidet. PUQpress sørger da for at kaffen tampes med et riktig, og ikke minst jevnt, trykk hele veien – hver eneste gang. I tillegg tamper den raskere enn det man klarer å gjøre manuelt.

En annen fordel med å bruke PUQpress er at man unngår baristaarm. Dette er noe baristaer kan oppleve ved manuell tamping. Prosessen krever nemlig svært gjentagende bevegelser og mye trykk, samtidig som man bruker ergonomisk uheldige håndbevegelser. For baristaer som tamper hundrevis av espressoer daglig, kan dette resultere i slitasjeskader i armen. Med PUQpress blir imidlertid baristaarm noe som hører fortiden til!

En PUQpress Mini står på en kjøkkenbenk ved siden av annet kaffeutstyr

PUQpress Mini tar seg godt ut på kjøkkenbenken hjemme! Foto: PUQpress

PUQpress Mini for hjemmebaristaen

Det finnes mange kaféer og kaffebarer verden over som har investert i en PUQpress for å spare tid, øke kvaliteten på espressoene og holde baristaene skadefrie. Det finnes også en mindre variant, PUQpress Mini, som passer ypperlig på kjøkkenbenken hjemme. Den er altså helt perfekt for alle hjemmebaristaer!

Med en PUQpress Mini kan man lage konsekvent god espresso hjemme, uten å måtte bruke tusenvis av timer på å lære seg hvordan man tamper riktig. Maskinen passer til alle typer portafiltre, og den justerer automatisk trykket etter doseringen i filteret. På denne måten vil man alltid få riktig tamping, og dermed en jevn kaffeekstraksjon, uansett hvor mye kaffe som brukes.

Det finnes flere manuelle espressomaskiner som er beregnet for hjemmebaristaer, blant annet Flair Espresso. Dersom du allerede har en slik på kjøkkenbenken, vil vel kanskje PUQpress Mini være det neste logiske tilskuddet i kaffesamlingen? Det synes i alle fall vi!

Kilde: puqpress.com

Relaterte artikler