3 minutter

Hvordan lage espresso

De færreste har en manuell espressomaskin hjemme, men du har kanskje lurt på hvordan en barista lager espresso?

En tamper er på vei ned mot bajonetten for å presse sammen kaffen. Selv med god kaffe, god kvern og en espressomaskin, er man ikke garantert å få en perfekt espresso. For å bli en dyktig barista må man øve, øve og atter øve. Foto: Colourbox.com

Espresso kan drikkes som den er, men brukes vel så mye som base i forskjellige melkedrikker, som for eksempel cappuccino og caffe latte.

Én espresso utgjør en svært liten mengde kaffe (mellom 25 og 30 ml), så det er vanlig å lage en dobbel. Her gir vi en kort innføring i hvordan en espressomaskin brukes.

Slik lager du espresso

 

Den ideelle tilberedningstemperaturen er mellom 92 og 96 grader.  Tilberedningstiden bør være ca. 25 sekunder. Det er viktig at kaffens malingsgrad tilpasses slik at denne tiden oppnås. Daglig renhold av maskinen er også en forutsetning for et vellykket resultat.

Du trenger:

  • Kaffe som er espressomalt. Til espresso brukes det helst kaffe som er litt mørkere brent.
  • En god kvern. Det er viktig at kaffen blir malt så jevnt som mulig. Dette sikrer en jevn ekstrahering.
  • Espressomaskin. Det finnes mange maskiner å velge mellom, fra små manuelle til store helautomatiske.
  • Egnet kopp. Espresso serveres gjerne i små kopper. Mange synes også det er flott å få espressoen servert i glass – da kan man tnyte synet av kaffen og cremaen. Det er viktig at formen på koppen eller glasset har en innvendig U- eller eggeform, slik at kaffen kan renne jevnt ned og bidra til en fin og fyldig crema. Koppene/glassene bør være forvarmet og må være så tykke at de holder godt på varmen.

Fremgangsmåte:

  1. Les maskinens bruksanvisning nøye. Maskinen må få tid til å varmes opp før du starter!
  2. Kvern kaffe til espressomalt. Dosér ca. 7–9 gram kaffe for en enkel espresso i en ren bajonett (filterholder) til ca. 30 ml væske.
  3. Jevn ut kaffen i bajonetten med en finger.
  4. Ved hjelp av en tamper presses kaffen pressen sammen med et forsiktig trykk så den får en helt rett overflate. Dette skal sikre at vannet fordeler seg så jevnt som mulig ut i kaffen. Tamp deretter den finmalte kaffen tett sammen med ca. 15 kilos trykk, slik at kaffen blir kompakt og kan yte jevn motstand når vannet presses gjennom. Øv gjerne på en vekt! Fjern kaffe som eventuelt ligger igjen på kantene av bajonetten.
  5. Sett bajonetten i maskinen.
  6. Sett den forvarmede koppen under bajonetten.
  7. Start maskinen. Tilberedningen av espresso skal ta mellom 22 og 28 sekunder. Vannet presses gjennom maskinen med et trykk på 9 bar.
  8. Dersom det skal lages to kopper, brukes tokopps-filteret og dobbel mengde kaffe. Som regel er det lettere å få til en fin crema på espressoen når man benytter tokoppsfilteret. Dette har sammenheng med hvordan vannet presses gjennom kaffen i bajonetten. Tilberedningstiden er den samme om det tilberedes enkel eller dobbel espresso.
  9. Kontroller at fargen på cremaen er rødbrun, gjerne marmorert med dypere «tigerstriper».
  10. Skal du lage espresso til flere personer, er det viktig at du serverer etter hvert som de blir ferdige. Espressoen skal drikkes umiddelbart.
  11. Bajonetten lar du stå i maskinen til neste kopp skal tilberedes. Slå ut den gamle «kaffe-pucken» og tørk vekk kafferester før du doserer en ny espresso i bajonetten. La det renne litt vann (flush) ut av gruppehodet før du setter på plass bajonetten med ny kaffe i – da fjerner du enkelt gamle kafferester, og du får tilgang til det vannet som holder en korrekt temperatur. Vi anbefaler ikke å skylle bajonetten i maskinens tevanssuttak eller gruppehode. Dette kan blant annet føre til at avløpet i maskinen over tid tetter seg.

Fremgangsmåten er lånt fra Kaffe.no.