Orb One: Spennende kaffeoppfinnelse fra Chicago

Crucial Detail sin kaffebrygger kan brygge alt fra det milde til det kruttsterke.

En Orb One-kaffebrygger står på et rødt bord. Orb One er en utrolig lekker og stilren kaffebrygger. Foto: Crucial Detail

Kan Orb One bli det nye «må ha»-produktet for kaffeelskere? Den innovative komfyrbryggeren fra designbyrået Crucial Detail både ser vakker ut, fungerer på alle komfyrtyper – i tillegg til primus (!) – og kan brygge alt fra det milde til det kruttsterke.

I våre hjemmekontortider har god kaffe for mange fått en helt ny viktighet. Den gode, gamle mokkabryggeren har fått sin renessanse, men bruksområdet er begrenset til én kaffevariant. Det er her at Martin Kastner og hans Chicago-baserte designbyrå Crucial Detail har sett et forbedringspotensial. Resultatet er Orb One.

Den viktige kjøleribben

Orb One bruker de samme mekanismene som en tradisjonell mokkabrygger. Også her er det damp som presser vann opp gjennom den malte kaffen. Men her slutter også likheten. Kjernen i Orb One er en dusjhodelignende kjøleribbe i rustfritt stål. Denne dingsen utfører to viktige oppgaver; den sørger for å senke vanntemperaturen ned til ideelt kaffenivå – cirka 91 grader, og den sørger for å spre vannet jevn i den kvernede kaffen, som ligger i en holder rett på oversiden. Trykket kaffen utsettes for i Orb One, gjør også at kaffegruten er enkel å fjerne etter endt brygging. Den har nærmest fått fast form, og ligner på en hockeypuck.

Nærbilde av kjøleribben til Orb One

Slik ser kjøleribben ut. Foto: Crucial Detail

Og så til det virkelig spennende

Gjennom å leke med vannmengde og kaffens malingsgrad, kan du brygge kaffen akkurat slik som du vil ha den. Masse vann gjennom grovkvernet kaffe gir en kaffedrikk ganske lik håndbrygget «drypp-kaffe». Lite vann gjennom finmalt kaffe gir en mørk og tyktflytende kaffedrikk som smaker som espresso.

Kickstarter

Orb One finnes ikke. I hvert fall ikke ennå, bortsett fra i prototypeform. Gjengen bak Crucial Detail la prosjektet ut på Kickstarter i midten av februar 2021, med mål om å samle inn prosjektstøtte på 250.000 US dollars – tilsvarende 2.114.275,- kroner – innen utgangen av mars. Per skrivende stund har Orb One samlet inn 2.943.468 kroner. Så det ser lovende ut. Målet er å starte levering i november.

En Orb One-kaffebrygger står på en rød flate.

Det er ingenting å utsette på designet til Orb One. Foto: Crucial Detail

Relaterte artikler