Riktig kaffefilter perfeksjonerer håndbryggingen

Japanske CAFEC produserer kaffefiltre som er tilpasset ulike brenningsgrader.

En håndbrygger med kaffefilter og malt kaffe står på et bord. Ifølge japanske CAFEC, vil riktig kaffefilter optimalisere kaffeopplevelsen. Foto: Colourbox.com

Kaffepuristene hos japanske CAFEC mener at kaffefilteret må være tilpasset brenningsgraden for å kunne heve håndbrygget kaffe fra fantastisk til sublimt.

Håndbrygging av kaffe er nærmest for en seremoni å regne, og den resulterende kaffen kan da også smake eksepsjonelt. Det handler om nøyaktighet i kaffe- og vannmengder, i temperaturer, i tid, og ikke minst i rotasjon og rytme i hellingen. Men hva om håndbrygget kaffe kunne smake enda bedre, kun ved å skifte hvilken type kaffefilter man bruker?

Presisjon

CAFEC er en japansk produsent av utstyr til håndbrygging, og leverer dryppkjeler, traktere og kaffekverner. Alt laget med typisk, japansk presisjon. Men for CAFEC er kaffefilteret like viktig som kaffekvaliteten for å kunne dyrke frem maksimal aroma i kaffebrygget. Det er derfor veteranhåndbrygger og mannen bak CAFEC, Shigeji Nakatsuka, har utviklet ulike typer kaffefilter for de ulike brenningsgradene.

Glatt innside

Ifølge Nakatsuka krever lysbrent kaffe et filter med glatt innside, og strukturert utside. Med andre ord et kaffefilter med mindre overflate på innsiden enn på utsiden. Den kvernede kaffen legger seg rundt hele innsiden, og siden innsiden av filteret har så høy tetthet, vil vannet bruke lang tid på å renne gjennom, og dermed hente ut maksimalt med smak fra kaffen.

Stor overflate

Mellombrent kaffe krever et filter med mye større innsideoverflate, ifølge Nakatsuka. Derfor har dette filteret kraftig struktur på både inn- og utside. Siden overflaten på innsiden er ganske stor, er det god plass for kaffen til å fordele seg, slik at vannet renner raskere gjennom.

Mer kropp

Filteret for mørkbrent kaffe har også struktur på begge sider, men noe mindre enn hos filteret for mellombrent kaffe. Dette gjør at vannet renner raskt gjennom i starten, men etter hvert som tettheten bygger seg opp sammen med fuktigheten i kaffen, vil vannet renne saktere og saktere. Denne hastighetsforskyvingen vil ifølge CAFECs Shigeji Nakatsuka gi den mørkbrente kaffen optimal kropp, fylde og sødme.