Poursteady automatiserer håndbryggeprosessen

Lag bedre håndbrygget kaffe – raskere!

En Poursteady-masking med tre dyser lager kaffe i tre håndbryggere Poursteady kommer med enten tre eller fem dyser. Foto: Sjo og Floyd

Da KaffeGeek var på World of Coffee 2022, snublet vi over standen til Poursteady – og vi falt umiddelbart pladask for den geniale kafferoboten. Ikke bare ser den svært lekker ut, men den hedrer også det håndverket som er håndbrygget kaffe, samtidig som den gir presisjon, pålitelighet og hastighet – ved å automatisere trinnene til en perfekt brygget «pour over»-kaffe.

Menneskene bak Poursteady er ingeniørene Mark Sibenac og Stuart Heys. De har mange års erfaring med å lage robotteknologi for blant annet NASA – for eksempel har de vært med på å utstyre roboter for Mars-ekspedisjoner. Som kaffeentusiaster innså de at de også hadde kunnskap og ressurser nok til å kunne lage en maskin som automatiserer håndbryggeprosessen.

Krevende håndbrygg

Håndbrygg er en møysommelig og nærmest seremoniell måte å lage kaffe på. Gjøres det riktig, får man en kaffe som smaker bedre enn klassisk traktekaffe. Det krever imidlertid svært mye øvelse for å mestre helleteknikken, samtidig som det er en tidkrevende prosess.

Det er her Poursteady kommer inn i bildet. Maskinen er teknisk sett ikke en kaffebrygger, men snarere en høyteknologisk vannleveringsenhet – med eksemplarisk helleteknikk. Ikke bare sparer man mye tid, men kaffen blir også perfekt – hver eneste gang.

En Poursteady med tre dyser lager kaffe i tre ulike håndbryggere

Poursteady kan med alle typer håndbryggere. Foto: Sjo og Floyd

Når man lager håndbrygget kaffe, må man ha full kontroll over helleteknikken for å få et bra resultat. Først skal man rense kaffefilteret i 5 sekunder, før man slår ut dette vannet og heller kaffen oppi filteret.

Neste steg er å la kaffen blomstre. Dette gjøres ved å helle dobbelt så mye vann som man har kaffe, og la det blomstre i 45 sekunder. I løpet av denne tiden vil man se at det bobler frem gasser fra kaffen, og det er altså dette som omtales som «blomstring».

Etter blomstringen skal man på 30 sekunder få inn 60 prosent av den totale vannmengden ved å helle i jevne sirkelbevegelser. I løpet av de neste 30 sekundene skal man helle resten av vannet sakte og forsiktig. Totalt sett skal bryggeprosessen ta omtrent 3 minutter og 30 sekunder.

Full kontroll gjennom app

Poursteady styres gjennom en app. Her tilpasser man helleteknikken etter hvor mye kaffe som skal lages, blant annet ved å bestemme blomstringstidspunkt, hvor store bevegelser dysen skal ha, antallet hellinger og hvilket hellemønster som skal brukes. Man kan nemlig velge mellom ni forskjellige mønstre – inkludert sirkler, sikksakk-mønstre, hjerter og stjerner. De ulike programmene kan deretter lagres på maskinen, slik at man kan gjenta de ulike bryggeprosessene med bare ett knappetrykk.

Poursteady kan lage alt fra store mugger til små kopper med kaffe, og kan brukes med alle typer håndbryggere. Den fjerner ikke behovet for baristaer, men den effektiviserer håndbryggeprosessen. Man må fortsatt klargjøre bryggeren på vanlig måte, ved å måle opp riktig dosering og kverne kaffen til riktig malingsgrad, men deretter tar maskinen seg av resten.

Poursteady kommer i to størrelser, med enten fem eller tre bryggestasjoner, hvor man kan lage henholdsvis fem og tre håndbrygg samtidig. I Norge er det Espressospesialisten som er offisiell distributør.

Kilde: poursteady.com

Relaterte artikler