Ta håndbryggteknikken din fra middelmådig til magisk med disse tipsene!
Vi har derfor samlet 5 tips for håndbrygg, og hvordan du kan bedre håndbryggteknikken din. Dersom du følger disse tipsene, vil håndbryggingen kunne gå fra middelmådig til magisk!
Riktig temperatur er viktig for å oppnå et bra resultat. Dersom vannet har for høy temperatur, vil du «brenne» kaffen, men dersom vannet ikke er varmt nok, vil det ikke klare å trekke ut all smaken fra kaffebønnene. Den ideelle temperaturen er 93,5ºC, men så lenge temperaturen er mellom 90,5 og 96ºC, vil resultatet bli bra. Det lønner seg altså å enten investere i et termometer eller en vannkoker hvor man kan stille inn temperaturen. Husk også at håndbryggerens materiale påvirker vannets temperatur.
Vannet bør være mellom 90,5 og 96ºC. Foto: Colourbox.com
Håndbrygg krever kaffe med malingsgraden medium-fin. Denne malingsgraden ser ut som litt grov sand. Dersom kaffen blir bitter, betyr det at den er overekstrahert, og kaffebønnene er for finmalt. Dersom kaffen blir sur, er den underekstrahert, og malingsgraden er for grov. Prøv deg frem til du finner riktig malingsgrad. Bruk også så nymalte kaffebønner som mulig!
Obs! Ulike kaffebønner males ulikt – for eksempel er mørkbrent kaffe enklere å male, og resultatet blir dermed en litt finere malingsgrad enn man kanskje forventer. Det er derfor ikke slik at én innstilling på kvernen nødvendigvis er riktig for all kaffe.
Dette er du kanskje vant til fra trakteren, men papirfilteret skal altså skylles før bruk. Dette gjøres for å fjerne eventuell papirsmak. Ved å skylle filteret slår man også to fluer i én smekk, nemlig at man samtidig varmer opp utstyret. Temperaturen er som nevnt viktig for at kaffen skal bli god, og dersom man ikke varmer opp utstyret før bruk, vil kaffen kunne synke flere grader. Ved å varme opp både utstyret og koppen, vil kaffen holde seg varm lenger, og smaken vil bli bedre.
Husk å la kaffen blomstre! Foto: Colourbox.com
Når man håndbrygger kaffe, er det svært viktig å la kaffen «blomstre». Dette gjøres ved å helle litt vann over kaffen, for så å vente i ca. 30 sekunder. Man vil da se at det kommer CO2-bobler ut av kaffen. Dersom man ikke tar seg tid til å la kaffen blomstre, vil gassene gjøre at kaffen ikke ekstraheres riktig. I løpet av blomstringsfasen bør man også røre i kaffen, for å sørge for at alt er godt fuktet.
Når kaffen brygges, skal du helle vannet over kaffen i rolige sirkelbevegelser. Bruk gjerne en vannkoker med svanehals, slik at du får full kontroll over hellingen. Pass også på at du heller på selve kaffen, ikke på filteret – da vil nemlig vannet følge filteret ned i kolben, uten å renne gjennom kaffen. Resultatet vil da kunne bli utvannet kaffe.
Lurer du på hvordan disse tipsene ser ut i praksis? Se gjerne vår video fra Solberg & Hansen, hvor vi snakker med en erfaren barista.
En stilig og praktisk håndbrygger som lager usedvanlig ren kaffe.
Lysbrent og mørkbrent kaffe oppfører seg ulikt, og krever derfor ulike bryggeoppskrifter.
Noen ganger er det faktisk størrelsen som teller …
Det er flere grunner til at choking oppstår, men heldigvis er det relativt enkelt å løse problemet!