Ferdigmalt vs. nymalt kaffe: Hva er best?

Kan ferdigmalt kaffe være bedre enn nymalt kaffe?

En hånd heller hele kaffebønner oppi en kaffekvern Ja, nymalt kaffe smaker som regel bedre enn ferdigmalt – men ikke alltid. Foto: Colourbox.com

Det regnes som «allmenn kaffekunnskap» at nykvernet kaffe har bedre smak enn ferdigmalt kaffe. Denne etablerte kafferegelen er noe av det første man lærer når man entrer kaffeverdenen.

Årsaken er at kaffe frigir så mye som 60 prosent av aromastoffene sine de første 15–30 minuttene etter kverning. Nykvernet kaffe smaker derfor friskere og ferskere, og gir enkelt og greit en bedre smaksprofil til kaffen. Ideelt sett bør man male kaffebønnene rett før man skal brygge kaffe, aller helst mindre enn et kvarter i forveien. Men finnes det likevel noen tilfeller hvor ferdigmalt kaffe er å foretrekke?

Hvorfor er nymalt kaffe bedre?

Grunnen til at man kverner kaffe er at kaffen skal få større overflateareal. Under bryggeprosessen vil da mer av kaffen være i kontakt med vannet, og man klarer på denne måten å trekke ut alle de gode smakene fra kaffen. Bare tenk hvor lite det hadde smakt hvis man hadde brukt hele kaffebønner!

Det større overflatearealet gjør imidlertid også at kaffen vil være i kontakt med mer oksygen frem til bryggetidspunktet. På grunn av dette blir den ferdigmalte kaffen fortere gammel enn det hele kaffebønner gjør. Kaffe som er eksponert for mye oksygen kan gi et surt og lite smakfullt brygg – selv om kaffen ikke har passert best før-datoen.

Kaffe finmales direkte i en espressotamper

Nymalt kaffe har en ferskere og friskere smak. Foto: Colourbox.com

Når er ferdigmalt kaffe å foretrekke?

Når kaffebønner males, knuses de til små biter. For å få et godt brygg er man helt avhengig av at disse små kaffebitene er av samme størrelse. De ulike egenskapene til kaffen trekkes nemlig ut på ulike tidspunkter i bryggeprosessen – først får man syrlighet, deretter sødme, og til slutt bitterhet. Ved jevnt malt kaffe vet man at disse smakskomponentene trekkes ut på samme måte fra hver eneste lille kaffebit, og man kan dermed kontrollere at man får den riktige balansen mellom de ulike smakskomponentene.

Dersom man har en kaffekvern av lav kvalitet, for eksempel en kaffekvern med knivblader, vil man imidlertid ende opp med kaffebiter av ujevn størrelse. Dette vil gjøre at man får en ujevn ekstraksjon. Mens de største kaffebitene blir underekstrahert, vil de minste kaffebitene bli overekstrahert. Resultatet blir et brygg som er både surt og bittert samtidig.

Dersom du har en kaffekvern som maler ujevn kaffe, er det imidlertid visse steg du kan ta for å forbedre kaffens kvalitet. Du kan for eksempel bruke en kaffesil, slik som Kruve Sifter. Ved hjelp av kaffesilen får du silt ut de største og minste kaffebitene, slik at du sitter igjen med jevnstore kaffebiter. Dersom du har en kaffekvern med knivblader, kan du også bruke en fremgangsmåte vi har skrevet om tidligere, som sørger for at kaffen blir så jevnt malt som mulig. Det krever litt innsats, men vil også gi et svært mye bedre resultat.

Eventuelt kan du enkelt og greit kjøpe ferdigmalt kaffe. Ikke bare kan du være trygg på at kaffen har riktig malingsgrad – det er tross alt ikke alltid så enkelt å finne riktig innstilling på kvernen! – men du vet også at den er malt jevnt med en høykvalitets kaffekvern. Ferdigmalte, jevnstore kaffebiter gir nemlig bedre resultat enn nykvernet, ujevn kaffe – selv om det er flere uker siden den ble malt.

En person tar en teskje ferdigmalt kaffe ut av en beholder

Dersom du oppbevarer ferdigmalt kaffe korrekt, holder den seg god lenge. Foto: Colourbox.com

Hvordan oppbevare ferdigmalt kaffe?

Selv om ferdigmalt kaffe har kortere holdbarhet enn hele kaffebønner, finnes det selvsagt flere forhåndsregler man kan ta for å øke levetiden til kaffen. Det viktigste man gjør er å begrense eksponeringen for oksygen og lys. Dersom du oppbevarer kaffen i den originale emballasjen, og putter denne i en lystett vakuumboks som du oppbevarer på et tørt sted med stabil temperatur, vil kaffens levetid forlenges betraktelig.

Det vil også være fornuftig å ikke kjøpe mer kaffe enn du rekker å drikke opp i løpet av relativt kort tid. Selv om det kan være fristende å kjøpe store mengder kaffe på tilbud, er det viktig å huske på at kaffe er en ferskvare, og at kaffens kvalitet forringes over tid – selv om du ikke har åpnet den forseglede kaffeposen. Det lønner seg derfor å kjøpe mindre mengder kaffe, og heller gå på butikken litt oftere.

Relaterte artikler