Hvordan oppnå best mulig resultat med en kaffekvern med knivblader?

Tre enkle steg kan sørge for at du får relativt jevnt malt kaffe.

En person heller malt kaffe fra en metallbeholder til håndflaten sin Dersom du følger disse tre enkle stegene, vil kvaliteten til kaffen øke betraktelig. Foto: Colourbox.com

De beste kaffekvernene er såkalte burr-kverner (engelsk burr grinder). Disse klarer å kverne kaffebønnene mer eller mindre jevnt, uten å generere varme. Kaffekverner med knivblader er generelt dårligere enn burr-kverner, rett og slett fordi de ikke kverner kaffen, men kutter den. Resultatet blir en ujevn kaffe, med noen store biter og noe kaffestøv. Dette gjør at kaffen både blir underekstrahert og overekstrahert samtidig.

Dersom du kun har en kaffekvern med knivblader tilgjengelig, behøver du imidlertid ikke å fortvile. Den verdensberømte baristaen James Hoffmann har nemlig tre enkle steg du kan følge, som vil sørge for at kaffen fortsatt blir veldig bra. Faktisk foretrekker han kaffe malt med en knivkvern fremfor ferdigmalt kaffe.

3 enkle steg for bedre kaffe

1. Mal kaffen i intervaller

Med dette menes det at du maler kaffen i 1–2 sekunder, før du stopper og rister litt på kvernen. Deretter maler du et par sekunder til, før du igjen rister. Gjenta denne prosessen til kaffen har omtrent riktig malingsgrad. Dette trikset sørger for at kaffen blir jevnere malt, og hindrer også at det genereres varme, som igjen kan endre smaken på kaffen. Dette ene steget alene utgjør altså en enorm forskjell på det endelige resultatet.

Ettersom du ikke kan stille inn malingsgraden på forhånd, må du ta det på øyemål. På grunn av dette er det nok best å brygge kaffen på en presskanne, ettersom du da kan justere bryggetiden basert på hvor grov eller finmalt kaffen blir.

En kaffekvern med knivblader står på et bord med kaffebønner oppi

Slik ser en kaffekvern med knivblader ut. Foto: Colourbox.com

2. Sikt kaffen

Du sitter nå igjen med ganske ok kaffe, men du har likevel noe kaffe som er finere malt enn det andre, og noe kaffe som er grovere malt. Ta derfor frem en melsikt, og sikt kaffen over en liten bolle eller en tallerken. Du vil da sitte igjen med de største bitene. Disse bitene putter du tilbake i kvernen, og maler videre – på samme måte som du gjorde i det første steget. Dette gjør at de største bitene blir mindre, uten at kaffen med riktig malingsgrad blir for finmalt. Dette steget kan du gjenta flere ganger, men som oftest vil det holde å gjøre det én eller to ganger.

 

3. Gni kaffen på tørkepapir

Du har nå kaffebønner som er ganske jevnt malt, og har tatt hånd om de store bitene. Men hva med de små? En del av det finere støvet vil nemlig kunne gjøre at kaffen blir overekstrahert. Det siste steget innebærer derfor å fjerne kaffestøvet ved å bruke et tørkepapirark.

Alt du behøver å gjøre, er å helle kaffen over tørkepapiret. Spre kaffen litt rundt og «gni» det inn i papiret. Deretter heller du kaffen over i en bolle eller direkte i bryggeutstyret. Det du da vil se, er at kaffestøvet sitter igjen på tørkepapiret.

Selv om kaffen ikke blir like jevnt malt som med en burr-kvern, vil resultatet bli overraskende bra, og vesentlig bedre enn ferdigmalt kaffe som kjøpes på butikken.

Du kan se videoen i sin helhet på James Hoffmann sin Instagram-profil, @jimseven.

Relaterte artikler