Bedre kaffe med bønner i mikroen?

Ifølge kaffeekspert James Hoffmann bør du la kaffebønnene få en omgang i mikrobølgeovnen.

Bedre kaffe med kaffebønner i mikroen? En hånd stiller inn en mikrobølgeovn. Prøv gjerne selv, og se om kaffebønner som har fått seg en runde i mikroen, har noen effekt på kaffesmaken. Foto: Colourbox.com

Kaffeeksperten mener det gir bedre kaffe. Hvordan kan det ha seg?

James Hoffmann er et kjent navn i kaffebransjen. Han ble verdensmester i baristakunst i 2007. Han er også medgründer av kaffebrenneriet London’s Square Mile Coffee Roasters. I tillegg har Hoffmann er populær YouTube-kanal, hvor han deler tips, triks og anmeldelser med alle kaffeinteresserte. Et av tipsene han har delt på YouTube-kanalen, er putte kaffebønner i mikroen. 

Kaffebønner i mikroen

Hoffmann har tidligere registrert at bryggetemperaturen påvirker varigheten på ekstraksjonsprosessen (hvor lang tid vannet bruker på å sige gjennom kaffen) når man bruker en V60 (håndbrygger).

Deretter testet Hoffmann om oppvarmede kaffebønner hadde samme effekt under bryggingen av en espresso på en espressomaskin. Først lagde han en espresso med romtempererte bønner, deretter lagde han en espresso med bønner som hadde blitt varmet opp i mikroen til ca. 60 grader. Han fant ut at espressoen som var laget med oppvarmede bønner, gikk betydelig raskere å lage.

Bare oppvarmede bønner har effekt

Spørsmålet blir da: Hva er det som skaper effekten, at bønnene blir varmet opp før de kvernes, eller er det et resultat av at selve kaffe-pucken blir varmere med de oppvarmede bønnene enn med de romtempererte?

For å finne ut av dette kvernet Hoffmann romtempererte bønner, og så varmet han opp den kvernede kaffen til 60 grader i mikroen. Espressoen han lagde etterpå, tok like lang tid å brygge som en “vanlig” espresso. Oppvarmingen av kaffen hadde med andre ord ikke gitt utslag.

Konklusjonen til Hoffmann er at oppvarmede bønner oppfører seg annerledes enn romtempererte bønner.

Bedre smak og tekstur

Hoffmann har selvsagt undersøkt om kaffebønner i mikroen har betydning for smaken. Først espressomalte han både oppvarmede bønner og romtempererte bønner. Deretter ventet han til de kaffen i de to bajonettene hadde nådd samme temperatur.

For å kunne blindsmake fikk Hoffmann en kollega til å lage de to ulike espressoene. Etter å ha smakt på begge, er hans dom at espressoen laget på de oppvarmede bønnene, er best. Det var særlig teksturen som skilte seg ut. Han beskriver den som rikere, mykere og rundere.

Hva er det som skjer når man har kaffebønner i mikroen?

Hoffmann er ikke helt sikker på hvorfor mikrovarmede kaffebønner har denne positive effekten. En mulighet kan være at oppvarmingen fører til en mer omfattende ekstraksjon, har han uttalt. Andre har kommentert at oppvarmingen vil endre fuktigheten i bønnene, og at det er det som får kaffen til å smake annerledes.

Du kan se YouTube-videoen hvor James Hoffmann hevder at kaffebønner har en fordel av en runde i mikroen. Prøv gjerne selv, og se om oppvarming av kaffebønner har noen effekt på kaffesmaken. Kjemien som ligger bak en god kopp kaffe, er spennende saker!

Relaterte artikler